Salam bertani.
Hari ini wak menjamu selera tengah hari dengan makan nasi panas bersama sup ayam kampung dan sayur batang keladi tumis. Batang keladi yang paling sesuai dijadikan sayuran ialah keladi putih yang dipanggil keladi minyak kerana ia tiada rasa gatal dan mudah dimasak. Batang keladi minyak dan umbisinya tak perlu direbus, sebaliknya terus ditumis seperti kita menumis sawi atau kangkung. Cuma pastikan kita menumis sehingga batang keladi putih serta umbisinya lembut dan empuk sebelum dihidangkan sebagai juadah yang menyelerakan.
Masakan batang keladi tumis hidangan tengah hari ini.
Selain ditumis, batang keladi enak dimasak asam rebus
atau masak lemak.
Seperdu keladi putih yang dituai.
Induk keladi dan 5 batang anaknya.
Umbisi induk keladi boleh digoreng atau dibuat pengat.
Anak2 keladi boleh dijadikan sayuran.
Batang anak keladi dan umbisinya yang telah disiang.
Kulit di sekeliling batang keladi hendaklah dibuang.
Umbisi keladi dikupas kulitnya dan dipotong kecil.
Siang batang keladi dan umbisinya dalam keadaan kering
(jangan gunakan air). Selepas selesai baru dibersihkan
sebelum dimasak.
Inilah pokok keladi putih yang dipanggil keladi minyak.
Ia tidak mengeluarkan sulur keladi sebaliknya mengeluarkan
rizom keladi di sekeliling umbisi induknya.
Batang keladi minyak inilah yang paling sesuai dijadikan
sayuran kerana tidak gatal dan enak rasanya.
Ini juga keladi putih yang dipanggil keladi sulur.
Umbisi dan batangnya boleh juga dijadikan sayuran tetapi
kalau tak tahu mengolahnya akan merasa gatal di tekak.
Batang keladi putih sulur ini perlu direbus dahulu sehingga
lembut dan ditoskan (airnya dibuang) sebelum dimasak
untuk mengelakkan rasa gatal tersebut.
Pokok keladi putih sulur mengeluarkan banyak sulur yang
boleh dijadikan sayuran. Sulurnya juga perlu direbus dahulu
sehingga mendidih dan ditoskan sebelum dimasak.
Untuk memasak sayuran batang keladi, pastikan kita memilih batang keladi putih yang dipanggil keladi minyak kerana ia tidak meninggalkan rasa gatal di tekak malah rasanya lembut, enak dan mudah dimasak.
Salam bertani.