Berikut ditunjukkan proses pemangkasan pada sepohon pulasan.
16.11. 2018 - Proses pemangkasan dilakukan pada pokok pulasan.
16.12.2018 - Pokok mula mengeluarkan tunas baru.
16.01.2019 - Tunas pokok semakin membesar.
27.02.2019 - Selepas dibuat penjarangan tunas.
18.03.2019 - Tunas sudah mengeluarkan pucuk kali ke- dua.
24.04.2019 - Mempunyai bentuk kanopi yang sesuai.
Keadaan pokok pulasan sekarang.
Bahagian atas pokok perlu dicantas lagi untuk mengawal ketinggiannya.
Pokok tidak berbunga untuk satu musim.
Pokok lain yang sedang berbuah.
Buahnya rendah dan boleh dicapai tangan.
Musim penuaian dijangka pada penghujung Syawal.
Salam bertani.
Rasa nak dtg beli hasil tuaian, kiranya kena berkorban semusim la ya utk hasil macam ni. Byk ilmu bertani dikongsi
BalasPadamPokoknya lebih rendang,lebih sihat dan inshaAllah lebih menghasilkan buah yang berkualiti.
BalasPadamlebat buahnya,
BalasPadamsalam ramadhan 13
sedapnyaa kalau dpt mkn
BalasPadamOh mcm tu rupanya :)
BalasPadamsedapnya buah pulasan
BalasPadamOhhh mcm Tu ye WP..
BalasPadamBoleh lah saya buat Di dua batang pokok pulasan Di kampung..
Terima kasih WP kongsi ilmu.
Cheq tak pernah makan pulasan lagi, setakat rambutan ja pernah makan pun 🤓
BalasPadamOoohhh...begitu caranya....
BalasPadamRendang pokoknya, senang mengutip buahnya..
BalasPadamoooo macam tu ya...baru tahu kena pangkas..kalo pokok rambutan, boleh jugak ke kita buat macam ni wak? jauh sangat nak jolok guna galah..hahaha
BalasPadamWow Batu mama.tau. tinggi ilmu wak Dom pertanian
BalasPadamOhhh memang kena cantas rupanya...
BalasPadam