Jumaat, 4 Jun 2021

JDT 11

 Salam bertani


Tuaian penghujung musim kuini
Kutip buah yang gugur sendiri


Pokok limau bali sunkist di depan rumah tengah galak berbuah


Bff sedang bersantai


Nama dia Jantan
Wak panggil Atan aje
Umurnya dah dua tahun


Pokok durian duri hitam ni dah berumur 4 tahun
Harap2 musim depan berbungalah


Wak netaskan 25 ekor anak ayam kampung.
Dah berumur seminggu






Beli 3 bag baja ni pun dah hampir mencecah RM400


Setiap petang bila pulang dari dusun wak akan jumpa sunset
kalau cuaca tidak hujan


Setiap hari hujan turun
Air parit di dusun pun dah penuh


Anak durian duri hitam ni harganya RM100


Projek menebang pokok getah tua dah selesai
Masih banyak kerja lagi kena buat sebelum 
memulakan penanaman baru.


Cuba ambil gambar bulan gerhana baru2 ni.
Tapi macam tak jadi


Ayam kampung dewasa
Wak ternak untuk hasilkan telur ayam kampung


Selesai pasang pargola awning depan rumah.

Salam bertani.


23 ulasan:

  1. Wah! Buah kuini Lama tak makan. Confirm semerbak wangi serumah ni.

    BalasPadam
  2. Segar mata dapat tengok kehijauan & keindahan alam.Wah,ada tripod bawah owning,baru lepas shooting ke Wak..

    BalasPadam
  3. bahagia rasa tgk gambar2 wak tunjuk
    seronok berbakti pd tanah

    BalasPadam
  4. Dahsyat wak ni.. Bukan kaleng-kaleng. Peladang berjaya ni. Teruskan berbakti pada tanah wak..

    BalasPadam
  5. wah terbaik laporan kajian lapangan tu cgpa full

    BalasPadam
  6. Takpe wak... modal banyak tu tapi pulangannya.... Fuh!

    BalasPadam
  7. Sedapnya buah kuini tu. Terbau-bau aromanya.
    baik-baik wak yang sedang bersantai ayas bumbung kereta tu..hehehehe..tau-tau bff tu jalan-jalan mereka. Mana tau Kent senyap-senyap memandu kannn.

    BalasPadam
  8. sedapnya buah kuinin, seminggu lepas asyik mkn buah kuinin jer sbb org bagi, sedap betul buat sambal belacan..

    BalasPadam
  9. Lamanya wak tak makan kuini.

    BalasPadam
  10. Selamat bercucuk tanam, wak. Alhamdulillah, tempat wak hujan. Kat rumah saya ni, tak hujan.

    BalasPadam
  11. Cantik sunset tu!!!!

    Seronoknya tengok hasil cucuk tanam dan ternakan wak!!

    BalasPadam
  12. Lama xmakan kuini..lupa dah rasa dia wak ^_^

    BalasPadam
  13. Sambal belacan kuini sedap Wak.
    Banyak kerja yg dah selesai, banyak lagi yg menunggukan Wak :)

    BalasPadam
  14. Fuh deredeg sikil ne tengok... geram nak tiru wak..semangat ...tapi apakan daya..duduk dikota tanah sekangkang kera huhu..

    BalasPadam
  15. Sedapnya kuini tu..kt utara ni depa campur dlm sambal belacan...sedap..

    BalasPadam
  16. Kuini tu aromanya sampai ke LD Wak. Rasanya nak ajak Encik Suami cari di pasar, mana tau ada kuini sesat dari Filipna.

    BalasPadam
  17. random picture yang terkait dengan hidup wak.
    sibuk tapi damai...

    BalasPadam
  18. Bila tengok gambar dusun dan gambar blog pakcik WP teringat kampung, lama tak balik kampung.. Rindu suasana dusun dan pokok buah-buahan..

    BalasPadam
  19. Sedih nya tengok kuini tu. Rindu nak balik kampung.

    BalasPadam
  20. wak pokok bali sunkist tu dapat benih kat mana wak. Syioknya rendang dah berbuah lebat. Berapa sepokok wak benihnya. Macam nak cari dan tanam kat kg di muar.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pokok limau bali sunkist ni ada jual di nerseri2 pertanian. Wak pun beli dari nerseri di Muar.
      Harganya tak sampai RM20 sepokok ikut saiz.
      Kat shopee pun ada jual kot.

      Padam
  21. geram plak tengok pokok limau bali sunkist tu...ada jual x agaknya nak benih...nanti nak tengok kt shopee la..eh..hahahha

    BalasPadam