Khamis, 18 Februari 2021

Bunga Pulasan

 Salam bertani

Sebahagian daripada pokok buah-buahan bermusim telah berbunga berikutan musim panas dan tiada hujan sekarang. Antara pokok buahan bermusim yang paling awal berbunga ialah pulasan, kuini, bacang dan durian. Pokok-pokok pulasan dewasa di dusun WP sudah mula mengeluarkan bunga selepas diberikan baja bunga kira-kira sebulan yang lepas.


Bunga pokok pulasan

Gambar-gambar di bawah menunjukkan pokok-pokok pulasan yang sedang lebat berbunga.






Setangkai buah pulasan matang
(Musim yang lepas)

Salam bertani

26 ulasan:

  1. antara buah kegemaran tapi sekarang dah susah nak dapat, if ada pun mahal. sini belum tengok sgt buah2an, kampung2 masih banyak yang kena lock down, so dorang tak boleh pii bandar bawa hasil tanaman

    BalasPadam
  2. lama dah tak dapat pulasan.. :(

    BalasPadam
  3. Lebatnya berbunga, semoga dimurahkan rezeki Wak. Seronok walau hanya dapat tengok gambar. Dulu zaman sekolah saya hanya kenal pulasan dalam buku teks.Macam rambutan berambut pendek. Datang KL baru dapat kenal buah pulasan.


    BalasPadam
  4. pulasan
    rambutan
    durian
    uenakkke

    BalasPadam
  5. Alhamdulillah bunga rezeki meriah di dusun

    BalasPadam
  6. Antara buah yang saya cari sebab mengimbau zaman kanak-kanak.

    BalasPadam
  7. Wahhhh kejap lagi bila semua dh masak bestla wak memetiknya

    BalasPadam
  8. lebat berbunga...semoga lebat berbuah jg..InshaaAllah..

    BalasPadam
  9. adoiiiiii sedap nyaaa pulasan...

    BalasPadam
  10. dah musim panas kan skrg ni... huhuhu

    BalasPadam
  11. Tempoh hari balik kampung sebelum PKP 0.2, tengok pokok pulasan belum berbunga lagi..harapnya adalah.

    BalasPadam
  12. Yay! Saya pulak yang excited. Untung wak, nanti boleh makan buah tanam sendiri je, tak yah beli.

    BalasPadam
  13. sedapnya..lama nya tak balik kg..fb saya pulasan ni

    BalasPadam
  14. Lebatlah haailnya nanti Wak :p

    BalasPadam
  15. best dpt tgk pokok2 berbunga
    entah bila dpt blk jenggah kg ni
    pokok2 buah disana

    BalasPadam
  16. Raya nt dh boleh ngunduh ni wak..

    BalasPadam
  17. Sedapnya pulasan.. buah kegemaran saya nie..

    BalasPadam
  18. Tak lama lagi music pulasan pula la

    BalasPadam
  19. Anak-anak sekarang tak kenal buah pulasan, disangkanya rambutan juga!

    BalasPadam
  20. Rendang je pokok pulasan. Bestnya makan buah pulasan fresh from pokok.

    BalasPadam
  21. Apa rasanya buah ni wak..shida xpernah merasa lg..

    BalasPadam