Rabu, 16 Disember 2020

WW 200 : Tanaman Timun Nan Sepohon

 Salam bertani










Salam bertani.

33 ulasan:

  1. sedapnya.

    dah lama tak tanam timun.

    ni yang rindu nak balik kampung ni.

    salam singgah WP

    BalasPadam
  2. cantik tumbuh berbuah tu Wak..
    walaupun hanya nan sepohon..

    BalasPadam
  3. 2 biji timun.
    Tinggi menjalar.

    BalasPadam
  4. Timun fresh ni kalau buat ulam rasa dia lagi sedap compare dgn yg beli..

    btw subur ya timunnya daun lebar2 buahpun sihat ja

    BalasPadam
  5. Dulu masa kecil kak feni pun suka ikut mak gi kebun tanam timun ni. Pastu kalau lapar petik je dari pokok terus ngap. Hehe

    BalasPadam
  6. Tanam kat polibeg je ye wak, nak suruh Edy try tanamla, puas tgk buahnya...Edy selalu ckp kat dana, awk ni tanah sekangkang kera tp macam2 nk ditanamnya hahahaj...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ha aa Dana
      Tanam kat polibeg
      Guna cocopeat campur dengan tanah organik.

      Padam
  7. Walaupun sepohon tapi meriah buahnya.

    BalasPadam
  8. Krup krap ranggup.
    Botol tu nak halang dari terlalu basah ke tanah di pangkalnya supaya tak jadi reput.

    BalasPadam
  9. Apa tujuan letak cover plastik tu wak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. CoVer plastik tu letak semasa pengubah pokok.
      Tak mau kena kais ayam.
      Lagi pun kalau siran pokok kecik tak tumbang

      Padam
  10. Sedap cicah dengan sambal belacan ni

    BalasPadam
  11. Nan sepohon pun tak apalah..ada hasil dah tu.

    BalasPadam
  12. Wah menjadi lah wak tanam timun walau sepokok tapi nampak subor.Saya baru belajar tanam ,baru semai benih tapi timun kecik .

    BalasPadam
  13. alhamdulillah dari sepohon tu dapat banyak kali makan juga kan

    BalasPadam
  14. Saya punya timun berbunga je, buahnya tak keluar pun, wak. Nape wak letak botol bawah? Sebab nak protect dari kencing kucing ke? Tanam dalam polibeg pun segar nampak pokok timun wak.

    BalasPadam
  15. Ada nampak botol plastik di pangkal pokok. Untuk apa tu ye?

    BalasPadam
  16. Walau hanya sepohon tapi menjadi. Cantik buahnya

    BalasPadam
  17. Fresh, rangup, manis. Meriah mengeluarkan hasil. Alhamdulillah.

    BalasPadam
  18. Nan sepohon tapi hasil dia besar dan segar

    BalasPadam
  19. SEPOHON TOMUN KAN MAIN LEBAT BUAHNYA

    BalasPadam
  20. menjadi sungguh tanaman WP ya =)

    BalasPadam
  21. Senang nak makan, petik je. Tu botol tu mesti nak halang ayam atau kucing kan wak

    BalasPadam
  22. Seronok macam ni nak timun petik je

    BalasPadam
  23. Walaupun nan sepohon ada hasilnya tu. elok timunnya. lama saya tak tengok pokok timun.

    BalasPadam
  24. Alhamdulillah. membesar dgn jayanya si timun...heeee

    BalasPadam
  25. Bestnya ada pokok timun.. adoi dengki pula tengok tanaman wak ni..

    BalasPadam
  26. Tiba2 rindu arwah bapa, dia sama dengan wak, setiap tanamannya segar subur, hasilpun menakjubkan..

    BalasPadam