Isnin, 2 Disember 2019

MB 113 : Bunga Kantan Merah

Salam bertani








Saam bertani.

19 ulasan:

  1. kat laman sekangkang kera saya tu wak, warna pink. tak terambik pun. bukan makan sangat pun.

    BalasPadam
  2. tengok bunga kantan ehh teringat pulak dekat laksa hehe

    BalasPadam
  3. bila dah mekar camtu molek,kalau ada buyak buat serunding bunga kantan sedap.

    BalasPadam
  4. tengok bunga kantan, terus terbayang laksa & asam pedas.. huishhh sedapnya. Lagi2 bunga kantan yg mekar merah berbunga mcm tanaman wak ni.

    BalasPadam
  5. cantik betul warna nya wak...

    BalasPadam
  6. dulu masa kat kampung selalu juga tolong mak potongkan bunga kantan nie nk buat masak..

    BalasPadam
  7. sama ke wak dengan rasa bunga kantan pink tu?

    BalasPadam
  8. bunga kantan ni buat masak dengan cili belacan, fuhh sedap 😍😍
    umbut kantan ni guna campur dgn masakan ikan pun sedap

    BalasPadam
  9. teringin nak ada benihnya wak, satu lagi kantan putih kan payah nak jumpa kan :)

    BalasPadam
  10. Baru petik 3 kuntum masa kat kampung ari tu...ingat nak buat asam pedas nanti

    BalasPadam
  11. cntik plak. buat jambangan hiasan laman rumah pun lawa ni. hihihi

    BalasPadam
  12. cantiknya bunga kantan kembang. warna dia sangat cantik sebenarnya kan. tapi tu lah kurang suka dengan bau dia. huhu

    BalasPadam
  13. Cantiknya bukan saja boleh masak boleh meat hiasan jambangan juga ni

    BalasPadam
  14. Kalau namanya bunga kut mana pun tetap cantik....bunga kantan ni bukan setakat cantik, sebagai pengharum masakan jugak

    BalasPadam
  15. boleh saya tahu WP, bagaimana rasa bunga kantan merah ni dalam masakan mcm laksa, asam pedas. Adakah sama rasanya spt bunga kantan biasa? di Australia, terutama bahagian tropical climate spt di Darwin & Queensland banyak ditanam jenis bunga kantan merah ni & dipanggil 'Bloody Mary', diguna buat hiasan, & jika dijual anak benih dgn harga lebih kurang 80 ringgit 1 anak pokok.

    BalasPadam