Selasa, 3 Disember 2019

Tanam Pokok Cili Kampung

Salam bertani

Wak jarang-jarang beli lada cili kerana bekalan buah lada cili segar sentiasa ada di sekeliling rumah. Ada pokok cili kampung yang ditanam di atas tanah, di dalam bekas dan ada juga yang tumbuh sendiri. Buah lada cili boleh dituai bila-bila masa apabila diperlukan.








Lada cili jamban.


Anak pokok lada cili di tepi longkang


Setinggi pagar


Tanam dalam pasu.


Di belakang pintu dapur


Berbuah lebat


Tumbuh di celah kayu


Semaian cili kampung dalam polibeg.
Akan dipindahkan ke tanah atau pasu  besar apabila dewasa.

Salam bertani.

24 ulasan:

  1. Cili jamban tu yg unik...kreatif wak..

    BalasPadam
  2. Wahhh bersepah2 pokok cilinya ek! Alhamdulillah, tak payah beli kat kedai dah..petik je bila nak guna

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum wp,
    Wah meriah sungguh cilinya. Tentu tak terputus stoknya. Dalam banyak2, cili jamban yang terbaik, sebab baja lebih hehehe...

    BalasPadam
  4. Wahh... lebatnya buah... teman pun ada juga tanam cili padi kat rumah... sekarang nie baru je semai cili besar... anak cili besar baru setinggi 1.5cm gitu... Apa tips ye nak bagi pokok cili lebat berbuah?

    BalasPadam
  5. bestnya tak payah beli cili kat pasar, petik kat tepi rumah je..kalau ada jiran macam WP untung jugak ni..hehehe..

    BalasPadam
  6. subur-subur semuanya wak, cili jamban tu mahal tu heheheh

    kat kampung pun macamni jugak, masa panen seronok emak mengutip cili api, kadang kalau kami balik kampung seplastik besar dia bekalkan...

    BalasPadam
  7. Alhamdulillah.Suka tengok.Mudah ni,nak guna tinggal petik je.Sedap cili kampung ni..pedasnya wow.

    BalasPadam
  8. hahaha..tanam cili dalam jamban tu rare wak.

    BalasPadam
  9. Abah SA pun tanam cili dalam polybag ataupun pasu...separuh tanam kat tanah yang sekangkang kera tu...

    BalasPadam
  10. pertama kali tau zda cili bernama cili jamban..saya ni kalau mkn nasi tp tak pedas..mcm tak sempurna..

    BalasPadam
  11. LADA CILI KEPERLUAN DAPUR RAJIN TANAM MUDAH NK MAKAN

    BalasPadam
  12. ada juga cili jamban ya
    yang saya tahu cili api&cili akar je

    BalasPadam
  13. Macam mana nak bagi cili dalam pasu berbuah lebat wak? Ada juga tanam cili di rumah, tapi dapat cilinya 5,6 je. Jenuh tunggu 😅

    BalasPadam
  14. untung wak duduk kampung ada pokok cili banyak berbuah tu. Memang sentiasa ada bekal

    BalasPadam
  15. Senang nak masak tak payah risau putus bekalan cili kan WP

    BalasPadam
  16. Wow..baguslaahh Ada tanam cili..haritu tlg jualkan cili member punya..memang laku habis..hehe

    BalasPadam
  17. Subur Tu .. seronok mama.tgk

    BalasPadam
  18. Huntunglah ada cili keliling rumah .... WP dah pokok je keliling rumah pernah tak ada jumpa ular

    BalasPadam
  19. seronoknya tengok pokok2 cili ni..kalau ada kat rumah mmg masak lomak cili api jer hehee

    BalasPadam
  20. Seronok bila tak perlu membeli.. kutip hasil je.. Kalau lebih boleh dijual..

    BalasPadam
  21. Mencari Penapis Air MURAH dan Berkualiti?

    Bio ULTRA ALKALINE pilihan Terbaik? Kenapa?
    1 - Harga jauh lebih Murah dr Jenama-jenama terkenal.
    2 - Kualiti Air setanding dgn Jenama antarabangsa.
    3 - Filter2 yg berkualiti dan mendapat Sijil HALAL JAKIM
    4 - Servis Berkala, ada Warranty & Design menarik
    5 - Pemasangan sepantas 1-2 Hari shj (Seluruh Semenanjung)
    6 - Tiada bayaran bulanan
    7 - Lebih 15 Model penapis air / water filter / master filter / water cooler dan lain2

    HARGA bermula dr RM699

    KAMI juga menjual semua jenis filter penapis air (Semua Model Termasuk Coway, cuckoo, Jik soo, hijrah, elken dan lain2) RM250 utk 4 Filter TERMASUK POSTAGE

    http://penapis-air-bioultra.blogspot.com/

    Hubungi:
    0178895990 atau click http://bio.wasap.my

    BalasPadam