Jumaat, 7 Januari 2022

JDT 16

 Salam bertani


Harga bahan input pertanian naik melambung
Macam ni dah cecah 1/2 k


Pulang dari kerja di dusun tadi
bawa pulang sayur meranti.


Burung puyuh dah mula bertelur


40 budak hitam dah turun tanah


Anak durian kayangan
Klon duri hitam


Tumbuh kat depan pintu pagar
Nak buang sayang
Hari- hari terpaksa elak 


Cucu-cucu baharu tepi sungai
Bf Apis dan Nona


Elsa Sara Aisyah dah anak dara
Pn is3 wak panggil elsa
Wak panggil echah


Buah abiu dah ada yang kuning mencelah


Cucu wak dah umur 6 bulan
Baju mana ntah



Nak interframe jugak
Last pun takpe

Salam bertani.


37 ulasan:

  1. wah macam-macam ada tu.
    Pokok durian black torn tu nampak gaya tak lama nak berbuah la tu tengok dahan dah ready tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anak durian DH tu baru umur 2 tahun
      Lagi 3/4 tahun baru boleh keluarkan hasil

      Padam
  2. Hihihi.. yg tak de baju tu agaknya panas baru balik kebun tu, Wak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Gambar cucu wak tu kat rumah dia
      Mak dia hantar wsp

      Padam
  3. Sekarang nie semua naik harga kan Wak..

    BalasPadam
  4. Amboi, kemain sedap nama Ecah tu ye...
    Semua barang mahal sekarang Wak :(

    BalasPadam
  5. cucu comey jeling atuknya balik dari kebun tu...wow durian kayangan utk warga kayangan yg tersesat kat bumi ya wak

    BalasPadam
  6. Alolo... comeynya cucu Wak nie... yang last tue napa muka cenggitu...hihi

    BalasPadam
  7. assalammualaikum wak.

    ala alala comel nya elsa..nama sedap btui naa hehe
    tp lagi comei cucu tu. MasyaAllah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wkmussalam
      Cucu kat rumah paling manjalah si echah tu

      Padam
  8. Bahan petanian dah mahal harga tanaman pun auto jadi mahal. bertabahlah wak. semua barang nak naik harga sekarang ni. Alahai comelnya elsa. Yang last pun nak enterframe jugak eh. Seronok wak cucu ada balik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Harga baja dan input pertanian lainnya naik tinggi termasuklah makanan ayam juga. Patutlah ayam dan telur naik harga.
      Harga durian musim akan datang pun mungkin naik tinggi juga

      Padam
    2. Itulah tu wak. Wak pun ada komen haritu harga input naik ayam pun jadi naik harga. Sekarang pun dah cecah RM20 sekor. Kalau wak dah kata gitu, tak tahu lah berapa harga buah durian akan datang nanti.

      Padam
  9. Telur burung puyuh tu buat sambal best tu!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bila dah ada hari2 jemu pulak.
      Wak bela dalam 15 ekor aje burung puyuh ni
      Sehari dapatlah 8 r 9 biji telurnya

      Padam
  10. Bertani dan menternak..Pahala dapat,hasil pun dapat

    BalasPadam
  11. WAK..Buah abiu tu kalau dah masak tolong la belah...nak tgok dalam dia..hahha...amboii elsa sara aisyah nama dia...retis sanagt aihhhh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ok nanti wak buat entri.
      SA pun boleh tenguk kat blog mak Cella dia ada buat entri pasal buah abiu baru2 ni.

      Padam
  12. sedapnya pucuk meranti. masak air sedap wak.

    BalasPadam
  13. Pucuk meranti. Sedapnya masak lemak makan dengan nasi panas ikan kering.. hai elsa sara aisyah.. last sekali tu bukan main lagi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pokok sayur ranti ni wak tak tanam
      Tumbuh sendiri kat perdu anak durian
      Subur sebab dapat air siraman dan baja pokok durian tu

      Padam
  14. menarik..segar bugar tanamannya

    BalasPadam
  15. hebat dan menarik kangji.,. ;p

    BalasPadam
  16. semua naik harga kan...
    comei nya echah!! and montel x berbaju pun emm..geram tgk
    alhamdulillah, meriahnya hasil ternakan...

    BalasPadam
  17. Sedapnya telur burung puyuh tu

    Amboi Elsa, dah makan belum tu?

    BalasPadam
  18. Sedapnya tengok sayur tu, hijau fresh jer.

    BalasPadam
  19. Sayur meranti saya pernah makan...Tapi teringin nak makan biji meranti bila selalu tengok orang Indonesia masak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pokok meranti ni ada dua jenis.
      Meranti kecil dan meranti besar.
      Yang ni meranti kecil
      Meranti besar tu yang bijinya orang buat sayur
      Masak goreng sambal dengan lada hijau

      Padam
  20. Lama tak makan telur puyuh. Burung puyuh pun sama 🤤

    BalasPadam
  21. wah nama kucing kalau nama manusia ni Elsa Sara Aisyah

    BalasPadam
  22. Harga Semua naik.... apa tah yg tak naik....
    Wak cucu bape orang toh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cucu wak dah 4 orang
      Bulan depan ni in syaa Allah tambah sorang lagi

      Padam
  23. Errr mungkin durian jenis ni kot yang kat belakang rumah saya. Tapi dah lebih sepuluh tahun, pokok jantan kot x nak berbuah huhuhu

    BalasPadam
  24. Durian klon ni biasanya 4/5 tahun dah buah.
    Kalau sampai 10 tahun tu mungkin durian yang ditanam menggunakan biji benih. Cuba try bagi baja buah

    BalasPadam