Rabu, 14 April 2021

Putik Buah

 Salam bertani

Hari ini cuaca agak panas pada sebelah pagi. Jadi wak buat kerja-kerja yang ringan sahaja di dusun untuk mengelakkan rasa dahaga semasa berpuasa ini. Sambil tu, wak sempat menjepret gambar-gambar  buah-buahan yang sedang meriah  berputik. Sebahagian putik buah akan membesar dan sebahagiannya akag gugur terutama putik durian.


Putik buah durian tembaga


Putik durian kampung


Putik buah durian kim hong


Putik buah puasan


Putik buah pulasan


Pokok manggis sedang berbunga


Putik buah manggis


Putik rambutan jarum emas


Putik buah rambutan anak sekolah


Pokok mesta sedang berbunga


Putik buah mesta


Putik buah cempedak CH28


Putik buah nangka madu j33


Yang ni bukan putik buah
tapi budak bertuah yang dah takde buah.


Salam bertani.

57 ulasan:

  1. Lumayan Wak nanti hasil panennya.

    BalasPadam
  2. wahhhh best la wak bila panen semua tu, tinggal tunggu hasilnya moga semuanya selamat sampai masak ye wak...

    alahai comelnya budak bertuah yang dah takde buah tu wak hehehe... kucing dana pun 2 ekor dah hantar ke klinik untuk disunat

    BalasPadam
  3. kok ayu banget putik buah manggis kuwi wak kangji?

    BalasPadam
  4. Apa beza buah mangis dengan buah meta. Nampak macam sama

    BalasPadam
    Balasan
    1. Spesis yang sama
      beza pada bentuk buahnya
      Isi mesta pula jarang ada biji.

      Padam
  5. Alhamdulillah. Semoga terus membesar sampai matang buah buahkan ni.
    Si budak bertuah tu ada yang istimewa. Ada bentuk love dari mulut(bibir atas) terus ke hidung dia. Putih.

    BalasPadam
  6. Comelnya putik buah-buahan ni semua..dah besar nanti, tunggu hasil je la nanti :)

    BalasPadam
  7. ramadan kareem wak. banyaknya putik buah2 wak tu. tggu masak je nanti.

    BalasPadam
  8. Cantik gambar putik buah. Seronok membayangkan hasilnya nanti.

    BalasPadam
  9. lumayan wak..lebat berputik, inshaaAllah, lebat berbuah..cantik putik buah manggis..

    BalasPadam
  10. Syoknya nanti kalau menjadi buah-buahnya.

    BalasPadam
  11. Salam Ramadan Wak. Syoknya.. Nnati musim buah, berlonggok2 la buahnya.

    BalasPadam
  12. Macam adik beradik pula putik durian & putik pulasan tu.Tapi bila sudah matang pastinya jauh berbeza.Putik tidak berbuah tu pun comel juga...hihihi

    BalasPadam
  13. Alhamdulillah... seronok bila tanaman dah keluarkan hasil .Lagi lagi serentak keluarnya.

    BalasPadam
  14. Hampir serentaklah buah-buah tu masak nanti ya WP

    Yang last tu apa kes duk dalam plastik heheheee...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasanya musim durian dululah
      Baharu buah2ab lain menyusul

      Padam
  15. Assalam WP,
    Alhamdulillah semua beroutik, terutama durian tu, kehemaran Kak Mah. Dah masak nanti jangan lupa bagi tau, Kak Mah nak mengaku sedara Hahahaha.

    BalasPadam
  16. Wahhhhhh meriahnyaaa buah buahan di dusun wakkkk. Nanti dapat hasil mesti lagi best.
    Adoiii yang last sekali mencuit hati betul HAHAHAHA, sian dia dah tak ada buah hahaha

    BalasPadam
  17. Lumayan pak.. lumayan. Ingat kat kengkawan.. πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

    BalasPadam
  18. Idea blog je yang tak berputik-putik lagi ni... hahaha

    BalasPadam
  19. putik ni ibarat mcm baby la kan..kecik comel je..halus
    tapi bila besau ade yg itam, ade yg lebat, yg gemuk..heheh

    BalasPadam
  20. Semoga lumayan hasilnya nanti wak WP πŸ‘πŸ»

    BalasPadam
  21. kecik2 dulu suka main putik buah durian..cabut satu2..dia ada getahkan..tepek kat dagu..ahahaha

    BalasPadam
  22. manggis tu favourite. kat kebun kampung banyak. harap nanti sempat merasa.

    BalasPadam
  23. Alhamdulillah wak... suka tgk putik buah tu. moga hasilnya menjadi nanti...

    BalasPadam
  24. Semua hasil tanaman wak musim bunga sekarang ni. Tak lama lagi musim tuai pulak. Ye wak, lain macam panas Johor ni. Syukur petang semalam dan malam kelmarin hujan juga. Sejuk sikit

    BalasPadam
  25. Hye awak salam kenal..bestnye sharing ttg tanaman...mama sy suka tanam2 ni..belakang umah dhnjd kebun kecik2 dh🀣..follow Niena.yuo

    BalasPadam
  26. LEBATNYA PUTIK BUAH ALHAMDULILLAH MURAH REZEKI WP

    BalasPadam
  27. menjadi semuanya
    seronokkan
    kat kg sy pokok2 baru berbunga he hee

    BalasPadam
  28. Rajin waktu sambil bertani sambil ambil gambar.

    BalasPadam
  29. puaslah makan buah nanti tu...

    BalasPadam
  30. Gambar last tu comel sungguh..meriah hasil kebun wak kali ni...

    BalasPadam
  31. Alhamdulillah, menjadi lagi hasil kebun tahun ni. Dah lama tak tengok real bunga buah durian camtu. Kalau dulu semerbak bau dia

    BalasPadam
  32. hasil kebun wak smua segar2.. Alhamdulillah

    BalasPadam
  33. entah kenapa teringat mr os hehe

    BalasPadam
  34. Segar semua tanaman. Meriah buahnya nanti

    BalasPadam
  35. Meriah semua putik buah Tu wak.. perkataan baru ni menjepret

    BalasPadam
  36. Wak, buah Mesta apakah sama dengan buah Manggis?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Spesin yang sama
      bentuk buahnya berbeza sikit
      Buah mesta agak lonjong manakala buah manggis agak bulat.

      Padam
  37. seronok ya ada tanaman sendiri ni
    suka ja tengok hasilnya^^

    BalasPadam
  38. wahhh dah tak lama dah nk masuk musim buah... yg tak de buah kt bwh tu... org tetap syg juga hahahaha

    BalasPadam
  39. Hasil berbudi kepada tanah.. Tunggu meraih buah pada musim akan datang, lumayan sungguh..

    BalasPadam
  40. Banyaknya buah-buahan wak dah berputik. Budak bertuah tu, memang suka main plastik yek. Hehe..

    BalasPadam
  41. Lumayan wak kalau semua dh masak..best mkn buah segar dr kebun ni

    BalasPadam
  42. Saya membayangkan apabila semua putik dah jadi buah �� Yang dalam plastik tu for sale ke, wak?

    BalasPadam
  43. Meriahnya putik buah kat kebun Wak.. rezeki tahun nie ya..

    BalasPadam
  44. alorr comel-comelnya masa diorang tengah berputik lagi ni ekkk

    BalasPadam
  45. Pokok (buah) mesta tu macam baru pertama kali saya dengar...macam sama dengan buah manggis jer...

    BalasPadam
  46. alhamdulillah...sihat2 semua buah2an dan bunga2 tu...yang paling seronok tgk budak bertuah gambar last tu hehe :-)

    BalasPadam
  47. Bestnyaaaa,dah terbayang buah rambutan sedapnyaa makan..

    BalasPadam