Khamis, 1 April 2021

JDT 10

 Salam bertani


Tuaian pagi tadi
Buah-buah berduri.
Yang besar tu nangka, yang kecil tu cempedak.


Beli 4 beg baja ni dah hampir RM400.00


Stok makanan ayam kampung.
Harga makanan ayam dah naik melambung.


Pokok rambutan jarum emas ni dah gila agaknya.
Berbunga sampai tak ingat dunia.


Jambu bertih seedless pun tengah gila berbuah.


Beli telor sotong kat sinilah.
Pasar tani Ayer Hitam setiap pagi rabu.


Percaya tak dua anak pokok durian ni harganya RM380.00
Yang besar tu klon Jawi Super RM 220.00 sepokok.
Yang kecil tu klon Tupai King RM 160.00 sepokok.



Pisang 40 hari


Yang bsar tu dah matang.
Baru tuai tadi.


Bunga durian tengah gila mekar.


Pokok mesta tak mahu ketinggalan.


Nak masuk post jugak
Last pun tak pe.

Salam bertani.





19 ulasan:

  1. Gila ni macam- macam juga rupanya yer..Untung la Wak dapat pokok semua gila🤣
    Pesan kat budak pic last tu,kalau jumpa anjing gila,lariiiiii..bahaya😁

    BalasPadam
  2. Cantiknyaaaaaa! lagi-lagi buah jambu, lama tak jumpa pokok yang banyak buah macam tu :)

    BalasPadam
  3. tengok cempedak lapar cempedak goreng pulak🥺

    BalasPadam
  4. Gambo yg last tu geram nak gomol. Sebelum tuai hasil kena labur kaw2 dulu ye wak.semuga usaha wak diberkati Allah

    BalasPadam
  5. berbudi kpd tanah pasti ada hasilnya...

    BalasPadam
  6. banyak telur ikan..telur lg mahal drpd ikan..huhu..

    baja mahal..tu yg gile berbunga..hehe..

    BalasPadam
  7. Uncle rasa wak kena tukar lori pulak lepas ni....

    BalasPadam
  8. Mahalnya baja... patut la suami tak pernah bagitahu harga...
    Palet makanan ikan pun mahal...

    BalasPadam
  9. Mesti besar kawasan ladang ni.. Pelihara ayam juga ke? Seguni makanan ayam tu berapa harga?

    BalasPadam
  10. sedapnyaaaaa nangka...hmmm yang last comel nyaaaaa.

    BalasPadam
  11. best nya klau dapat makan jambu tu

    BalasPadam
  12. Masuk sini, tiba-tiba saya rasa macam berada di dusun buah sambil menghitung perkataan gila yang wak gunakan 😂

    BalasPadam
  13. Wak, jangan lupa kutip bunga durian yang gugur tu Wak. Sedapnya masak lemak!
    Nanti Wak emelkan details ke salamiez@gmail.com ye Wak.
    Nak selesaikan urusan pengeposan hadiah Top 10 Komentator Mac 2021.

    BalasPadam
  14. Seronoknya pokok x putus2 berbuah...wak rajin jaga kan...sesetengah orang tanam dan biar je..

    BalasPadam
  15. Semua tanaman wak menggila berbunga. Pasti lumayan hasilnya. Perghh mahal nau nau harga anak pokok tu.

    BalasPadam
  16. wah durian.. suburnya kebun milik kakak nih..

    BalasPadam
  17. dia nak jugaaaa gambar dia at the end yee hehe

    BalasPadam