Jumaat, 23 April 2021

Bunga Terakhir

 Salam bertani

Kebanyakan pokok buah-buahan bermusim seperti durian, manggis, pulasan, rambutan, kuini, bacang dan cempedak sudah pun berputik. Tetapi ada juga pokok buah-buahan yang baru mula mengeluarkan bunganya. Musim buah-buahan ini juga biasanya agak lewat berbanding   buah-buahan yang disebutakan di atas. Wak nak tunjukkan pokok buah-buahan yang baru berbunga di dusun WP.


Bunga rambai telur


Bunga duku terengganu


Bunga duku johor


Bunga duku siam


Yang ni bukan bunga terakhir.
Bunga busuk masam kat bilik wak.


Salam bertani.


29 ulasan:

  1. Wah,buah rambai.Dari pengecaman saya sejak kecil,petani kampung saya mula menyemai & menanam padi ketika rambai mula berbunga.

    BalasPadam
  2. wah dah keluar bunga! nanti bolehlah makan buah dia ehh?

    BalasPadam
  3. wahhhhhhh., untunglah eneng pirang2 pokok buah buahan., ;p

    BalasPadam
  4. Wowwww... memang tak kenal nih.. Huhu..

    BalasPadam
  5. Pokok durian belanda saya yang berusia kira² 2 tahun lebih dah biasa berbunga, tetapi jatuh kelayuan. Tapi baru² ni saya terperasan, sebiji telah berputik dan membesar. Insyaallah, ada harapan menjadi buah. 😋

    BalasPadam
  6. Rupanyaaa ada namanya yang tersendiri ye..

    BalasPadam
  7. nak enter frame juga busuk masam cute tu ya

    BalasPadam
  8. ganbar yang last tu agak mengemparkan

    BalasPadam
  9. tapi bunga busuk tu paling win hehe

    BalasPadam
  10. Mahal bunga busuk masam yang dalam bilik tu..alahai si anak bulu..
    Rambai. Agak susah sekarang nak jumpa buah rambai.

    BalasPadam
  11. Yang last tu busyuk busyuk chomel tau. hehehe

    BalasPadam
  12. Teringat masa kecik dulu ada pokok rambai berhampiran rumah. Bila musim rambai, mak akan masak sambal tumis kulit rambai, sedapppp.

    BalasPadam
  13. Bunga yg last tu dah berpunya belum Wak :p

    Di tanah pusaka kami masih ada be 2-3 batang pokok rambai. Tapi hanya sepokok yg buahnya manis...

    BalasPadam
  14. Baru pertama kali tengok bunga buah duku dan rambai. Best nanti, banyak hasilnya, wak. Comei bunga busuk masam tu, wak. :D

    BalasPadam
  15. Banyak jenis bunga duku ye, ingatkan sejenis je wak hahaha.
    Tapi bunga busuk masam tu paling menarik hati hahaha

    BalasPadam
  16. Buah rambai tu Wak sedap buat jeruk. masak lemak cili padi pun sodap!

    BalasPadam
  17. uishh lama gila tak makan buah rambai. Tak tahu pulak ada rambai telur. Yang last tu bunga busuk masam yang comel :)

    BalasPadam
  18. cantik ja bunga rampai tu, suka tengok.. hijau sejak mata memandang

    BalasPadam
  19. Bunga tapi takde bunga... hehehe

    BalasPadam
  20. sini mostly pokok buah tgh jaga jarak, takda tgk apa2 buah tempatan pun. buah yang terakhir tu comel lah wak

    BalasPadam
  21. meriah bunga rambai
    biasa rambai buah terakhir dpt mkn selepas buah2 lain habis he hee kena tunggu betul2 masak ranum sedappp

    BalasPadam
  22. Dah lama sesangat tak tgk bunga rambai berjuntaian mcm tu..

    BalasPadam
  23. first time tengok bunga duku..

    BalasPadam
  24. Duku ada macam-macam jenis ye. Tak tahun pun. Dulu ada pokok rambai tapi dah kene tebang. Jenis putih kulit tebal sedap tu kalau dah masak. Alahaiiii terkenang semasa dulu lah pulak. Sekarang dah susah nak jumpa pokok rambai.

    BalasPadam
  25. gebunyaa dia .... peluk best ni ... cakar org tak?

    BalasPadam
  26. Yang last tu comel betul..lama x tengok pokok rambai berbunga dan berbuah...SA suka makan buah rambai...

    BalasPadam
  27. hahahahahha sempat ea wak last tu

    BalasPadam