Isnin, 12 Oktober 2020

MB 145 : Tumbuhan Indoor Yang Sesuai Di Ruang Dapur

 Salam bertani







Sumber : mStar


Salam bertani. 

26 ulasan:

  1. Pothos..saya letak di tingkap dapur. Seronok belek sambil basuh pinggan..mata pun terasa lebih segar.

    BalasPadam
  2. teringin nak bela semua, tapi takut taknak hidup..huhu

    BalasPadam
  3. hehe semua pokok2 tu saya ada wak tapi buh kat luar rumah dlm rumah ada money plant tu je :)

    BalasPadam
  4. terima kasih ats perkongsian wak

    BalasPadam
  5. terima kasih wak..post ni sgt2 membantu..saya mmg tgh cari tumbuhan yg boleh diletakkan kat dapur :)

    BalasPadam
  6. no 1 tu byk dekat rumah atie .. mama suka pokok tu haha

    BalasPadam
  7. Saya byk letak kat luar pokok2 tu. Tapi takla under direct sun. Photos tu dari sepokok dah jadi berpokok2 saya biakkan.

    BalasPadam
  8. Masalah sy bila letak pokok dalam rumah terutama di dapur, kucing suka gigit, aduiii

    BalasPadam
  9. ini memang tumbuhan yang biasa nampak dijadikan indoor plant kan wak

    BalasPadam
  10. salam tuan. saya ada terbaca posting tuan mengenai pokok duku johor yang tuan tanam. tuan ada jual anak pokok duku johor tak? saya nak beli. ni nombor telefon saya 0102449934. harap tuan reply mesej saya ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wkmsalam
      Maaf tiada semai atau simpan benih duku Johor ini.
      Kalau masa sekarang, wak cadangkan lebih baik tanam duku siam (dokong hybrid) kerana lebih komersial dan cepat berbuah.
      Duku Johor memerlukan masa sehingga 10 tahun untuk mengeluarkan hasil. Buah duku Johor juga biasanya akan pecah (meletop) sekiranya cuaca tidak menentu terutama hujan panas.
      Biasanya nerseri pertanian di muar atau pontian ada jual anak duku Johor ini.

      Padam
  11. Wah lidah buaya tu bagus juga.

    BalasPadam
  12. bolehlah cari pokok pothos tu...

    BalasPadam
  13. Semua ada kecuali pokok duit tu. Pothos paling banyak dalam koleksi sebab senang tanam dan boleh dipelbagaikan. Boleh gantung, boleh letak dalam balang kaca berair :)

    BalasPadam
  14. Tengok orang jaga lawa. tapi dapat kat sendiri rasa rimas pulak. hahah.. Mula la rasa semaknya rumah dengan pokok. pergi rumah orang jeles pulak tengok pokok orang.hahaha

    BalasPadam
  15. Rumah kat kampung ada pokok2 ni semua :)

    BalasPadam
  16. pokok duit tu tak silap saya pernah viral sekali dulu sebab pokoknya tak elok untuk orang yang ade alahan..nanti bole gatal2..entah lerr betul ke idok..

    BalasPadam
  17. Betul best kalau dapat tanam tumbuhan , rasa fresh sgt

    BalasPadam
  18. Nanti zumal nak cari untuk letak dalam bilik

    BalasPadam
  19. oo menarik.. lagi lidah buaya tu. boleh terus ambil jadi jus

    BalasPadam
  20. Semua pokok ni mama saya ada tanam kecuali pokok duit.
    Boleh beritahu mama letak dalam rumah.

    BalasPadam
  21. Suka semua tu..dulu ada money plant kat opis..ntah mana perginya ntah sbb asyik pindah randah

    BalasPadam
  22. Rajinnya WP. Bagus WP suka bertani, berbakti pada tanah

    BalasPadam
  23. Suka lidah buaya.. selain mencantikkan, berguna juga..

    BalasPadam