Khamis, 6 Mei 2021

WW 212 : Tuaian Merah

 Salam bertani



Salam bertani

50 ulasan:

  1. Sedapnya tu dibuat serondeng!

    BalasPadam
  2. bukan main kembang cantik bunga kantan wak ni :)

    BalasPadam
  3. Bunga kantan kan ni? Saya baru tanam. Ada 2 batang baru nak hidup.

    BalasPadam
  4. Buat kerabu dengan ikan bilis goreng pun sodap.Hiris masukkan dalam nasi goreng pun sedap.Hiris halus masak sambal tumis dengan bilis pun sedap.Tapi paling senonim masak asam pedas & laksa la

    BalasPadam
  5. wahh pirang2 tanaman nee kangji ��

    BalasPadam
  6. kantan mahal sgt la ni kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kantan merah ni lebih mahal daripada yang biasa warna pink tu

      Padam
  7. wah merahnya mak ngah bunga kantan. Buat nasi goreng dengan asam pedas guna bunga kantan sodap. wak banyak ke pokoknya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Asalnya wak dapat benih sepokok aje.
      Sekarang wak dah biakkan lebih kurang 30 - 40 rumpun di dusun.

      Padam
  8. banyak tu
    masak lemak kuning sedappp ni

    BalasPadam
  9. dana tak pernah jumpa lagi bunga merah menyala gini... cantik nya wak, buat jambangan bunga pun cantik

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang merah ni memang masih rare lagi, jarang2 ada orang tanam.
      Wak puan ada tanam yang berbunga putih tapi belum ada hasilnya lagi.

      Padam
  10. pink terang semuanya. biasa nampak ada tona warna pink lembut sikit. Meriah bunga kantan wak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni bunga kantan merah Fizah

      Padam
    2. Oohh memang ada bunga kantan merah. Yang ni belum pernah tengok lagi in real wak. terima kasih share wak.

      Padam
  11. sedap ni masuk dlm kuah laksa utara..

    BalasPadam
  12. Merahnyaaa bunga kantan wakkkk.
    Prepare untuk menu raya ke wakkk atau jual hihihi

    BalasPadam
  13. Banyaknya bunga kantan wak. Tolak kat kedai pun, masyukkk...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ha aa wak jual.
      Atas meja tu ada 24 kuntum
      Dapatlah RM24.00.

      Padam
  14. sedapppp ni kalau kena masak masakan tiga rasa..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wak tanam aje pokok kantan ni
      tapi wak tak makan bunga kantan.

      Padam
  15. Saya simpan kt bhg dinginbeku petiais...dh berbulan dh..

    BalasPadam
  16. Wah ini spesis kantan merah..rasa sama dgn yg pink ker wak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasa dan baunya sama dengan yang pink tu.
      Tapi yang merah ni saiznya lebih besar.

      Padam
  17. Terus teringin laksa ...sedapnyaaaaa

    BalasPadam
  18. Bunga kantan ni bukan untuk masakkan je, sebab PC ada nampak orang buat bunga hiasan hantaran.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau tanam depan rumah buat hiasan pun cantik

      Padam
  19. di kelate ni kdg2 susah nak dapat bunga kantan ni. kalau nasib baik dptlah 3 kuntum utk RM2.

    BalasPadam
  20. Lain macamnya color bunga kantan ni WP
    Mrs. A biasa tengok yang color pink cair tu batang hijau

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yang ni bunga kantan merah.
      Dulu wak beli benihnya pun mahal.
      RM60.00 sepokok di MAHA

      Padam
  21. bunga kantan ye..lain dr kebiasaan tgk

    BalasPadam
  22. Bunga kantan best ni kalau dpt bt laksa

    BalasPadam
  23. eh cantek nya warna dia....
    jarang nampak kaler pekat camni..

    BalasPadam
  24. Suka warnanya yang meriah ni.. huhu

    BalasPadam
  25. sedap ni masak asam pedas

    BalasPadam
  26. Cantik nyaaa merah dia ni 😁

    BalasPadam
  27. saya tak pernah jumpa bunga kantan merah ni wak..

    BalasPadam
  28. alamakkkk wanginyaaaa smpi ke sini hehehehe

    BalasPadam