Rabu, 14 Ogos 2019

Pokok Manggis Mesta

Salam bertani

Ada beberapa pokok manggis mesta yang ditanam di dusun WP dan sudah beberapa kali berbuah. Pokok- pokok  manggis mesta ini ditanam melalui anak benih cantuman baji yang mana anak pokok penantinya adalah daripada baka manggis kampung.

Pokok manggis mesta lambat membesar berbanding pokok manggis biasa. Bentuk buahnya juga berbeza, kurang bergetah dan lebih manis. Kelemahannya pokok manggis mesta kurang daya resisten terhadap penyakit berbanding manggis biasa.


Buah matang manggis mesta.


Anak benih pokok manggis mesta


Pembiakan anak benih melalui cantuma baji


Sepohon manggis mesta yang rendang.


Pohonnya lambat membesar.
Usianya sudah melebihi 5 tahun dan sudah beberapa
kali berbuah.


Pohon manggis mesta sedang lebat berbuah.


Buah muda manggis mesta.


Putik buah manggis mesta.


Buah manggis mesta matang.


Mempunyai 6 ulas isi dan tidak berbiji.

Salam bertani.

28 ulasan:

  1. cantik gemukss pokok manggis ni semua

    BalasPadam
  2. rendang n kecik2 dh berbuah ye wak... dana tak pernah jumpa lg or makan manggis mesta nih... teringinnya nk rasa camne lah agaknya yek...

    BalasPadam
  3. As-salam,

    Selalu kena mendonggak untuk tengok buah manggis di pokok. Berbeza betul dengan pokok manggis mesta ni.

    BalasPadam
  4. Baru tahu kewujudan manggis mesta ni.ingatkan semua manggis sama je

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum saya Fatihah wartawan dari Mazlin Pictures Sdn Bhd. Kami sedang menerbitkan sebuah program dokumentari berkenaan buah buahan nadir untuk tayangan RTM. Boleh saya dapatkan contact number untuk kita berhubung atau tuan boleh hubungi saya di talian 018 973 5503/teyhahamzah.work@gmail.com. Kerjasama dari pihak tuan amat saya hargai . Terima Kasih.

    BalasPadam
  6. saya cukup suka makan manggis... queen of fruit kot.. sedappp sgt! kena plak kalau yg mcm gini. takde biji???!! aduhhh lagi best!!

    BalasPadam
  7. Masha Allah, sedapnya buah manggis.. BTW TAHNIAH saya ucapkan pada awak kerana awak terpilih untuk menjadi Top Commentator dalam jurnal saya.. Untuk keterangan lanjut dan urusan penghantaran hadiah, boleh baca nota saya..

    http://www.shikinrazali.com/2019/08/top-commentator-bulan-ogos-2019-tahniah.html

    BalasPadam
  8. Lama dah minat dengan manggis mesta. Sudah tempah online. Malangnya anak pokok sudah tinggi dan seller keberatan nak pos. Kalau kat nursery tak pernah jumpa orang jual.

    BalasPadam
  9. Tak ingat dah pernah makan ker belum yang jenis ini.... kena cari lah bila balik Pahang, katanya kt sana banyak.

    BalasPadam
  10. 1st time saya nampak manggis jenis macam ni. Terima kasih atas perkongsian.

    BalasPadam
  11. baru lepas terima kiriman darim kampung.. sedap buah ni:-)

    BalasPadam
  12. Sedap, Saya lebih suka Mesta dari Manggis, senang nak makan, main gigit dan telan aje Wak hehehe

    BalasPadam
  13. Lainnya betuk dia.. Tak macam manggis biasa..

    BalasPadam
  14. hari tu anak sis lin bawak balik, teruja kitorang nengok bentuk manggis panjang-panjang bujur, tak bulat macam selalu...beberapa hari lepas tu baru tahu, rupanya buah manggis mesta..

    BalasPadam
  15. best nya rendang mcm ni. x yah panjat x yah jolok...

    BalasPadam
  16. Lain juga buah manggis jenis mesta.
    LZ tak pernah jumpa, selalu makan manggis bulat..

    BalasPadam
  17. bestnya. lain sikit bentuknya ye. tak bulat betul. mana nak dapat benih ni wak?

    BalasPadam
  18. cantiknyaaa kejadian manggis ni

    BalasPadam
  19. Kalau mau liat isi buahnya bisa lihat lewat jumlah daun yang ada diluar buahnya tuh wuehehe, biasanya kalau jumlah daun yang nempel dibuahnya ada 5 maka isi buahnya juga ada 5... Kok bisa gitu ya wuehehe

    BalasPadam
  20. bestnya bercucuk tanam ni kan.. ada hasilnya masyuk hehe, makan free satu hal

    BalasPadam
  21. MANGGIS MESTA PUN ADA JUGA..MANGGIS NI ASALNYA DARI TEMERLOH PHG MENURUT PENGKAJINYA

    BalasPadam
  22. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  23. di mana lokasi kebun ni saya nk datang

    BalasPadam