Ahad, 25 September 2016

Pokok Siantan

Salam bertani.

Pagi ini semasa WP meronda-ronda kawasan, terpandang sepokok bunga siantan yang sedang lebat berbunga. Bunga siantan ini berwarna merah walau pun ada bunga siantan yang berwarna lain. Pokok bunga siantan ini adalah pokok renek yang sederhana besar dan perlu dicantas untuk mengawal ketinggian dan untuk mendapatkan bentuk kanopi yang sesuai.

Pokok bunga siantan ini mudah ditanam dengan menggunakan keratan batang sahaja. Walau pun mengeluarkan biji benih tetapi biji benihnya susah tumbuh apabila disemai. Ia juga boleh dibiakkan melalui kaedah tut. Pokok siantan dewasa yang ditanam di atas tanah tidak perlu disiram.

Pokok bunga siantan ditanam untuk tujuan hiasan kerana bunganya yang cantik dan ada juga yang dijadikan pokok pagar. Sekarang tak ramai yang menanam pokok siantan ini kerana telah ada benih pokok siantan hybrid yang lebih renek dan kecil tetapi rajin berbunga. Siantan hybrid ini sesuai ditanam sebagai tanaman pasu.


Sepohon siantan yang sedang lebat berbunga.


Kudup bunga siantan terbit pada pucuk pokok.Kudup bunga semakin membesar.Hampir berkembang.


Bunga siantan sedang kembang


Warna bunga yang merah dan menarik.


Buah pokok siantan yang mengandungi biji benih.

Pokok bunga siantan sebenarnya tergolong dalam kategori tumbuhan herba kerana mengandungi nilai perubatan. Masyarakat dahulu menggunakan daun, bunga, dan akar pokok siantan sebagai amalan perubatan untuk menyembuhkan pelbagai jeis penyakit seperti darah tinggi,batuk, mengubati luka, masalah haid wanita dan pelbagai penyakit kulit. Ia juga dijadikan sebahagian daripada ramuan untuk membuat jamu.

Salam bertani.Tiada ulasan:

Catat Ulasan