Selasa, 27 September 2016

Pokok Lempuyang.

Salam bertani.

Pokok lempuyang merupakan salah satu tumbuhan herba yang mempunyai pelbagai khasiat kesihatan dan perubatan. Pokok lempuyang sama seperti pokok halia, kunyit atau temulawak. Pokok lempuyang mengandungi umbisi yang menjalar di dalam tanah dan mengeluarkan rizom sebagai anak pokok. Ia hidup secara berumpun dan mudah dbiakkan melalui keratan umbisi atau pecahan rumpun.

Bahagian lempuyang yang bermanfaat ialah umbisinya yang boleh dituai seperti halia atau kunyit. Umbisi lempuyang  berwarna kuning muda dan diselaputi satu lapisan kulit nipis berwarna kelabu.
Jus umbisi boleh didapati dengan cara menghancurkannya menggunakan lesung, sagat, parut atau diblender saja. Rasanya sangat pahit.

Zaman kanak-kanak dulu, WP biasa di'cekok' dengan lempuyang oleh ibu WP bertujuan untuk menambahkan selera makan dan membasmi cacing dalam perut. 'Cekok" adalah  umbisi lempuyang yang diparut dan dipunjut untuk  dipaksa minum dengan memerahnya ke dalam mulut kita. Arwah bapa juga biasa memakan umbisi muda lempuyang  yang dibuat 'sambal ketuk lempuyang' bertujuan untuk menyegarkan badan dan menghilangkan lenguh-lenguh badan selepas seharian bekerja.


Seperdu lempuyang yang terdapat di belakang rumah.Serumpun lagi yang hidup subur.
Sesuai ditanam di kawasan yang sedikit naung.Mempunyai batang yang lembut dan pelepah daun seperti
pokok kunyit atau halia.Bentuk daun pokok lempuyang.Umbisi lempung tua yang mengandungi pelbagai khasiat.Bunga pokok lempuyang muda berwarna hijau.Bunga lempuyang matang berwarna merah.
Bunganya tidak mengandungi biji benih.


Lempuyang yang dituai.


Rizom lempuyang yang tumbuh daripada umbisinya.
Boleh disemai menjadi anak pokok lempuyang.


Umbisi lempuyang yang mempunyai pelbagai khasiat.
Boleh diparut atau diblender untuk mendapatkan jusnya.
Seakan-akan umbisi halia.


Masyarakat Jawa menggunakan umbisi lempuyang sebagai salah satu bahan asas membuat jamu terutama untuk kegunaan wanita lepas bersalin. Meminum jus lempuyang dikatakan dapat menambahkan selera makan, dapat menanbahkan darah dan menyegarkan badan. Jus lempuyang juga dijadikan ubat cacing, ubat batuk, sakit perut dan buasir. Lempuyang juga digunakan sebagai pereda kesan alergi makanan dan gatal-gatal kulit. Kaum ibu pada zaman dahulu meminum jus lempuyang untuk mengurangkan kesuburan bertujuan menjarakkan kehamilan.

Banyak lagi khasiat yang boleh didapati daripada tanaman herba lempuyang. Sekarang sudah ada produk lempuyang dalam bentuk kapsul yang lebih mudah digunakan.

Salam bertani.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan