Khamis, 26 Mei 2016

Pokok Ulam Raja

Salam bertani.

Salah satu jenis tumbuhan herba yang banyak tumbuh sendiri di kebun WP ialah pokok ulam raja. Pokok ulam raja mudah membiak daripada buah matangnya yang disebarkan oleh angin. Ia mudah tumbuh terutama di kawasan yang lembap sama ada lapang atau naung. Pokok ulam raja yang selalu dituai akan mengeluarkan pucuk dan dahan baru yang lebih banyak. Ia boleh ditanam di batas, dalam pasu atau polybeg dan mudah dijaga.

   Pokok ulam raja adalah pokok  renek  berbatang lembut yang boleh dibiakkan melalui biji benih atau pun keratan batang hijau. Pucuk mudanya dijadikan ulaman segar yang enak dimakan bersama sambal belacan, budu, cencaluk atau tempoyak dan nasi panas. Ada juga yang memasaknya seperti sayuran lain.Sepokok anak ulam raja yang tumbuh sendiri.


Anak benih pokok ulam raja yang disemai di batas.


Pokok ulam raja di batas semakin membesar.Pokok ulam raja yang tumbuh sendiri.


Sudah boleh dituai.


Tanaman pokok ulam raja di batas.Hidup bersama pokok cili padi.


Hidup bersama pokok pegaga.Pokok ulam raja yang subur.


Hidup bersama pokok sayur meranti dan pegaga.


Bunga pokok ulam raja yang menarik.


Biji benih pokok ulam raja. Biji benihnya akan tanggal dan tumbuh
sebagai anak benih di tempat baru.Pokok ulam raja yang ditanam di batas sudah boleh dituai.

 Selain enak dijadikan ulaman, ulam raja memberikan pelbagai manfaat kepada penggemarnya. Ia dikatakan dapat menambahkan oksigen dalam darah bagi melancarkan peredaran darah dan mampu mencuci darah dari bahan toksid dan menguatkan tulang. Ada juga yang mengatakan pengamalan ulaman ini secara berterusan boleh menjadikan awet muda. Waulahualam.

Salam bertani.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan