Masa kecil dulu emak akan menamakan ibu-ibu ayam kepada adik beradik. Kebetulan selalunya ibu ayam yang dinamakan untuk WP sangat menjadi dan pandai membela anak-anaknya. Mungkin sebab itulah asalnya WP minat bela ayam kampung. Sehingga sekarang, aktiviti membela ayam kampung sudah menjadi darah daging dan rutin yang tak pernah ditinggalkan.
Cumanya WP belum pernah bela ayam kampung untuk komersial. Hanya untuk kegunaan sendiri bagi mendapatkan daging ayam kampung segar dan telur ayam kampung. Juga untuk menjamu adik beradik yang pulang ke kampung. Ada juga sesekali dijual terutama ayam jantan dan telur ayam sebab tak habis dimakan.
Ibu-ibu ayam yang dipelihara untuk menghasilkan telur
Sekumpulan ayam remaja yang sesuai untuk dituai
Dikurung di dalam reban dan akan dilepaskan
pada waktu petang.
5 ekor adik beradik anak ayam siam
Anak-anak ayam kampung berumur sebulan
Baru menetas
Ibu ayam sedang mengeram.
Telur ayam akan menetas selepas 21 hari dieram
Sepasang ayam kampung dewasa
Sepasang ayam denak remaja
Ibu ayam denak bersama 5 ekor anaknya.
Sarang telur ayam kampung
(untuk dieramkan oleh ibu ayam)
Telur-telur ayam yang dikutip sehari (belum dibersihkan)
Di belakang ialah telur itik.
Telur-telur yang telah dibersihkan disimpan di dalam tray.
ayam kampung sedap..
BalasPadamSedapla kalau dibandingkan dengan ayam bandar.
PadamTapi kalau dah tua sikit dagingnya liat.
Ya Allah..seronok nengok semua ayam2 sihat ya. Semoga murah rezeki teruskan usaha
BalasPadamIn syaa Allah.
PadamKadang2 ada juga yang kena penyakit.
untung duduk kat kampung, macam2 aktiviti boleh dibuat ...
BalasPadamDuduk bandar pun ada kelebihannya.
PadamAllahu Akbar! Melimpah rezeki yg Allah swt kurniakan utk org yg rajin berusaha, tahniah WP
BalasPadamUsaha untuk keperluan sendiri dan keluarga.
PadamAsal kita berusaha, tentu ada rezekinya.
Seronok makan hasil peluh sendiri. Lagi meyakinkan untuk di makan.
BalasPadamBiasanya wak akan sembelih sendiri, proses sendiri secara manual.
PadamPn is3 tukang masaknya.
Rasa nostalgia bila baca posting ini.
BalasPadamSesuatu yang kita minat buat, tentu ada sejarah di sebaliknya.
PadamAssalamualaikum wak,pekabar? Sesihat ayam2 yg dibela ye wak, hehe..
BalasPadamWk sihat aje.
PadamNasib baik Pasir Gudang jauh dari tempat wak.
Wah.. Meriah hasil ternakan.. Daging ayam dapat, telur pun dapat kan WP..
BalasPadamtelur ayam kampung dan telur itik ni dah jemu makan.
PadamSelalunya hantar ke pasarlah
bestnya ada ayam kampung..
BalasPadambila bila masa boleh sembelih untuk dapatkan daging segar.
rasa rugi pulak tinggal di bandar kerana tidak mampu bela ayam sendiri
Mungkin kat bandar ada aktiviti lain yang kita boleh buat dan lebih menguntungkan.
PadamAktiviti bertani ni, hasilnya lambat
teringat kecik2 dulu mak suruh ambil telur ayam...kecut perut masing2 sebab mak ayam garang sangat..hahaha
BalasPadamMak2 ayam sekarang baik2 belaka.
PadamDia lagi suka kita amek telurnya, sebab tak payah penat2 nak mengeram. Anak2nya pu kita yang jaga.
SA suka ayam kampung dan semestinya telur dia sekali...seronoknya kan..dulu abah suka bela ayam kampung..dah duduk bandar ni memang tak leh la nak membela dah
BalasPadamSekarang bekalan daging ayam kampung dan telurnya dah senang dapat sebab ada penternak komersial.
PadamCuma harganya tinggi sikitlah.
Ayam yh healthy xde injection Dan hormon
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
BalasPadam