Ahad, 31 Julai 2016

Menoreh Pokok Getah.

Salam Bertani.

Lebih sebulan WP bercuti daripada menoreh pokok getah sempena sambutan Syawal yang lalu. Hari ini sudah masuk seminggu WP memulakan tugasan harian menoreh getah selepas bercuti panjang. Kerja-kerja menoreh pokok getah dilakukan pada awal pagi lebih kurang dua hingga tiga jam. Susu getah dibiarkan dalam mangkuk getah sehingga beku menjadi getah buku/ojol. Getah buku akan dikumpulkan seminggu sekali untuk dipasarkan. Harga getah buku masih bertahan sehingga sekarang sebanyak RM2.00 sekilogram.Keadaan kebun getah.
Pokok getah berumur lapan tahun dan telah ditoreh selama dua tahun.


Hasil torehan sebelumnya.
Susu getah sudah beku.


Pokok getah sedang ditoreh.
Penorehan dilakukan berhati-hati supaya tidak merosakkan kulit pokok getah.


Alat yang digunakan untuk menoreh pokok getah.
Pisau toreh tarik.


Pokok getah selepas ditoreh.
Susu getah akan menitik ke dalam mangkuk getah.


Susu getah yang dihasilkan  selepas beberapa jam ditoreh.


Susu getah yang dihasilkan selepas ditoreh.


Hasil torehan sepohon getah.


Kebun getah selepas ditoreh.

Kerja-kerja menoreh getah biasanya dimulakan pada pukul 7.30 pagi dan akan selesai sebelum pukul 10.00 pagi. Susu getah akan dibiarkan di dalam mangkuk getah sehingga beku pada keesokkan harinya. Hasil getah akan dijual dalam bentuk getah buku.

Sempena sambutan hari raya pada tahun ini, para penoreh getah juga mendapat bonus daripada kerajaan seperti PA sebanyak RM500.00 dan telah dibayar pada bulan Julai ini. Bonus tersebut terus dikreditkan ke dalam akaun bank dan masih belum digunakan.

Salam bertani.
Tiada ulasan:

Catat Komen