Jumaat, 29 Julai 2016

Durian Tembaga.

Salam bertani.

Ada beberapa pokok durian tembaga kampung yang terdapat di dusun WP. Durian tembaga kampung ini ditanam melalui biji benih lebih tiga puluh tahun yang lalu. Kesemua pokok durian tembaga ini sudah berbuah tetapi musim buah durian pada kali ini tidak serentak. Ada buah durian yang sedang luruh sekarang, ada yang masih berbuah muda dan ada yang baru mengeluarkan bunga. Ini bermakna musim buah durian kali ini akan berlarutan sehingga bulan Disember nanti.

     Salah satu pohon durian tembaga kampung di dusun WP sedang musim meluruhkan buah sekarang. Buah durian tembaga berbeza dari buah durian kampung biasa kerana warna isi buahnya kuning, sebab itu dipanggil durian tembaga. Tekstur isinya halus, rasa manis dan ada rasa pahit yang kuat. Durian tembaga kampung menjadi pilihan utama rakan-rakan yang dijamu.Perdu sepohon durian tembaga yang sudah sebesar pemeluk.


Buah durian tembaga yang gugur pada pagi ini.


Sebiji buah durian tembaga.
Tangkai panjang, beduri besar dan berbentuk lonjong.
Kira-kira 2 kg sebiji.


Isi durian tembaga berwarna kekuningan.


Seulas sahaja sepangsa.


Dua ulas sepangsa.


Maksima tiga ulas sahaja.


Tekstur isinya halus, lemak dan ada rasa pahit.

 Walau pun sekarang telah ujud varieti durian klon yang hebat seperti raja kunyit (musang king), duri hitam (ochee) dll, namun durian tembaga kampung masih ada penggemarnya.

Salam bertani.

Tiada ulasan:

Catat Komen