Khamis, 12 November 2020

The Gun In The Jug

 Salam bertani

Hari ini cuaca tengah hari agak panas walau pun hari semalam hujan turun. Pulang dari kebun, wak mengait dua biji kelapa muda (degun) untuk dijadikan minuman penyejuk badan. Alhamdulillah segar rasanya.



Inilah 'The Gun In The Jug'
Jemputlah minum.


Dua biji degun yang baru dikait


Potong bahagian hujung untuk keluarkan airnya.


Isi degun yang masih lembut dan sesuai dicampurkan dengan 
airnya untuk dijadikan minuman penghilang dahaga.

Salam bertani.

29 ulasan:

  1. Hampir Lupe perkataan ini asik coconut shake je le ning

    BalasPadam
  2. seronoknya Wak bebila nak boleh amek je kelapa..
    minum fresh sungguh ni..

    BalasPadam
  3. Lama tak dengar perkataan degun.

    BalasPadam
  4. wow the gun in the jug tersangatlah nikmatnya

    BalasPadam
  5. air kelapa segar buat penawar racun. pesakit covid 19 pun digalakkan minum.

    BalasPadam
  6. sedapnya air kelapa..
    dgn cuaca skrg ni panas²..

    BalasPadam
  7. Sedapnya. Bila balik kampung degun tak pernah tertinggal dalam menu minuman kami wak. Cuma pelbagaikan,kadang campur gula merah,kadang air gula + pandan,kadang campur garam sikit. Fresh.

    BalasPadam
  8. sedapnya..terasa-rasa macam dah kat tekak ni.hahah.

    BalasPadam
  9. jelesnyaaa nengok air kelapa wak tu

    BalasPadam
  10. Hahah! the gun! rare betul ejaan. Tapi sebutan nyer sama. SAya pun suka air degan. Kalau balik kampung, mak selalu jer bagi bekal degan beberapa biji untuk dibawa pulang ke Selangor.

    BalasPadam
  11. Kalau baca tajuk seramm...
    Degan memang sedap musim2 panas ni.Kat rumah saya ni pokok kelapa dah tinggi nak makan pun payah dah.

    BalasPadam
  12. tak pernah tau perkataan degun ni.. tapi air kelapa ni time2 musim apa pun sedap and fresh

    BalasPadam
  13. Uishh sedapnya air kelapa. Minum waktu cuaca panas memang terangkatlah

    BalasPadam
  14. Best, wak. Dapat yang asli. Kalau beli di kedai, dah campur ayor gula.

    BalasPadam
  15. fuh padu ni WP, air sarbat kelapa

    BalasPadam
  16. isi dia eloknya..saya aritu petik kt kg dapat isi sikit je ..nipis ..

    BalasPadam
  17. Degun... Mmmm saya belum pernah dengar... Perkataan baharu nih untuk saya

    BalasPadam
  18. 1st time jgk dengar perkataan degun.ingatkan tajuk citer tadi hehehe. minum air kelapa waktu cuaca panas memang waalaah!

    BalasPadam
  19. ingatkan senapang apa la tadi ...the gun...rupanya kelapa muda..

    BalasPadam
  20. sedapnya minum time cuaca panas.
    kami pun kalau cuaca panas, rajin husband saya ambilkan kelapa dan minum depan laman rumah bersama anak anak ...

    BalasPadam
  21. Degun tu maksudnya kelapa ye wak? Sedap tu air kelapa minum waktu panas panas ni. lega tekak.

    BalasPadam
  22. sini few days ni panas gila..lama nda hujan. best jugak ni musim2 panas mcm ni minum air kelapa

    BalasPadam
  23. Wak ni saje jer kan...dah la SA ni suka minum air kelapa...

    BalasPadam
  24. Aduhaiii WP sedapnya kelapa muda dgn isinya😋

    BalasPadam
  25. fav ni wak..kena satu jug yg sejuk..saya sorg je xshare dah hehee ^_^

    BalasPadam
  26. Sedapnya isi kelapa yg mcm.ni adudu

    BalasPadam
  27. Pertama kali dengar perkataan degun. Jadi bacaannya 'degan'? Hehe unik!!

    Air kelapa yang sejukk sedap!!!

    BalasPadam