Rabu, 19 Ogos 2020

WW 186 : Banana Go Dog

 Salam bertani
Salam maal hijrah 1442 H

Salam bertani.

30 ulasan:

  1. Pisang nangka masak dipokok enak banget dimakan cengini masam manis
    Kena ngan kelapa muda

    BalasPadam
  2. saya juga suka makan pisang..tetapi makan macam tu jelah

    BalasPadam
  3. okay...tak pernah tauuuu boleh makan mcm ni

    BalasPadam
  4. Saya sarap ubi go dog wak pagi ini.

    BalasPadam
  5. Wak up post no baru teringat pernah makan menu ni masa kekecik.

    BalasPadam
  6. sedapnya pisang godog senang nkmasak n kenyang sari

    BalasPadam
  7. Haha..pandai wak, nama jawa boleh tukar jadi BI plak

    BalasPadam
  8. pernah makan ni waktu hari keluarga di Tanjung Karang. makanan masyarakat Jawa ni.

    memang sedap...

    BalasPadam
  9. Menyelerakan.Dulu arwah nyaei PC rajin buat macam ni bila semua cucunya berkumpul..dia kata daripada makan jajan baik makan pisang rebus.Hehehehe.

    BalasPadam
  10. sedapnyaa wak..xpernah lg shida cuba mkn mcm tu..

    BalasPadam
  11. teringat masa kecik2 dulu tak de beras nak masak. Mak pergi belakng rumah tebang pisang dan rebus. makan dengan kelapa macam ni la..Sedap jugak tu.\Maklum la masa tu perut lapar..heheh

    BalasPadam
  12. saya ni memang hantu pisang, geramnya tengok!

    BalasPadam
  13. tak pernah rasa la wak..ada resepi ke..heheh

    BalasPadam
  14. Sedapnya..ooh.mmg namanya mcm tu ye..

    BalasPadam
  15. oooo itu eh namanya.
    sedaplah pula letak kelapa parut.

    BalasPadam
  16. hahahaha ingatkan makanan apa la tadi wak, bila nengok oohhhh lama tak makan pisang rebus pastu makan dengan kelapa parut... sedapnya

    BalasPadam
  17. eh resepi baru bagi saya. tak pernah try lagi. nii mesti sedap

    BalasPadam
  18. gigih baca tajuk, rupanya godog. hahaha. tak tahu pulak pisang boleh digodog..boleh cuba ni

    BalasPadam
  19. nama resipi ni ap,a godog? makanan orang Jawa ke?

    BalasPadam
  20. x pernah jumpa resepi ini tp nak gak cuba nanti..

    BalasPadam
  21. Waahhh sedap mata memandang haha
    .
    Salam Maal Hijrah!

    BalasPadam
  22. Pertama kali tgk dan dgr namanya

    BalasPadam
  23. Banana go dog ni kalau dalam bahasa jawanya bermaksud buah pisang rebus. Makanan cemil2an orang jawa ketika keadaan susah dahulu. Buah pisang yang direbus ini biasanya adalah pisang yang boleh digoreng seperti pisang nipah, pisang tanduk, pisang awak dll. Pisang yang direbus ini biasanya belum masak tetapi sudah matang. Direbus bersama kulitnya. Isi pisang rebus dipotong2 dan digaul dengan kelapa parut yang dicampurkan dengan gula/garam, buat penganan pulang daripada kebun bersama air kopi gebres.

    BalasPadam
  24. Unik namanya 'go dog' wak... Btw, Cik TK tak pernah lagi makan pisang macam ni. Tapi mesti sedap kannn

    BalasPadam
  25. Tak pernah lagi makan pisang style camni.

    BalasPadam