Rabu, 5 Ogos 2020

WW 184 : Getah Keping

Salam bertani






Salam bertani.

53 ulasan:

  1. harga pasaran macam mana? sedang naik atau turun?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekarang pekebun getah tak buat getah keping lagi.
      Kami jual getah buku aje (ojol)
      Tapi harga getah buku sangat rendah. Tak mencecah RM2/kg sejak beberapa tahun yang lalu

      Padam
  2. Inilah kerjaya datuk dan nenek sya dulu2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Zaman dahulu semua pekebun kecil getah buat getah keping ni. Wak pun sama.

      Padam
  3. semerbak aroma nya ni kan wak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baunya okay lagi berbanding getah buku/sekerap yang disimpan lama.

      Padam
  4. Selamat malam apa kabar? Saya orang Brasil dan saya sedang mencari pengikut baru untuk blog saya. Dan saya akan mengikuti Anda dengan senang hati. Teman-teman baru juga dipersilakan, tidak peduli jarak.

    https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1

    BalasPadam
  5. Ni rare dah zaman ni, budak zaman ni jangan2 ada yg tak pernah tengok pun. Ingat lagi tahun 70an ikut atuk gi noreh, lepas tu tengok atuk buat sekerap getah ni, baunya ya Allah..semerbak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nilah kerja wak dari kecil sehingga meningkat remaja.
      Sekarang dah tak buat getah keping lagi.
      Biarkan aje getah tu beku/keras dalam cawan getah.
      Seminggu sekali bau kutip dan jual.

      Padam
  6. KOMIDITI PENTING SEJAK LAMA NI

    BalasPadam
    Balasan
    1. Zaman2 60an dan 70an
      Sekarang dah ramai yang tukar kepada kelapa sawit.

      Padam
  7. Menusuk ke kalbu bau nye ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dulu2 sebelum ke sekolah wak tolong noreh dulu.
      Kadang2 dalam kelas pun bau getah.

      Padam
  8. ini lah pekerjaan yang saya selalu buat dan ikut tolong leperkan masa kecik dulu... walaupun bau dia busuk tapi duit ini

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yelah, hasil utama mata pencarian orang kampung dahulu sebelum adanya kelapa sawit.

      Padam
  9. Dulu2 selalu dgr berita ekonomi dalam radio istilah 'getah keping asap berbunga'

    BalasPadam
    Balasan
    1. Getah keping asap berbunga tu kira getah standard.
      Hanya estet getah yang buat.

      Padam
  10. getahhhhhhhh.. dulu pernah main dekat kebun getah..tapi first time tgk ni

    BalasPadam
  11. lama tak tengok getah keping..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sekarang orang tak buat dah.
      Jual getah cair atau getah beku sahaja.

      Padam
  12. masa kecik2 dulu sempat la tengok proses buat getah keping ni..dia punya bau.. peghh!! tapi seronok tengok..
    lagi2 part pijak getah tu.. lepas tu masuk mesin gelek..heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mesin getah tu ada dua jenis.
      Mula2 pakai mesin rata, gelek sebanyak 3 kali
      Last sekali pakai mesin bunga, gelek sekali aje
      Lepastu jemur 2 - 3 hari.
      dah kering simpan bawah rumah macam gambar pertama tu.
      Sebulah sekali jual kat pekan.

      Padam
  13. Bau getah keping ni boleh mengganggu deria hidung hehehe

    BalasPadam
  14. pertama kali tengok ni... dengarnya baunya harum semerbak? hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Inilah mata pencarian orang2 kampung zaman dahulu.

      Padam
  15. dulu masa tadika..lepas balik sekolah..
    suka main² dgn kawan² dkt pondok tempat org keringkan getah ni...bau diaaa huhuhuhu

    BalasPadam
  16. dulu ayah ada beli mesin getah ni. sempat la tolong pusing mesin sambil ibu masukkan getah keping tu ke dlm roller. tp sejak org x buat getah keping maka mesin tu ayah jual...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wak masih ada simpan lagi mesin getah tu buat kenangan.

      Padam
  17. zaman saya dah tak merasa tengok dah ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. zaman senang.
      Zaman dulu masa wak buat getah keping ni
      Harganya 0.30 sekati
      Sekeping lebih kurang 3 kati
      Menoreh sehari dapat empat keping.
      Kiralah berapa pendapatan sehari kerja menoreh tu.

      Padam
  18. Boleh bau sampai sini....! :D

    BalasPadam
  19. Bau dia busuk gak? Dulu Ada kilang area muo ni bila lalu aduduu baunya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tu kilang memproses getah
      Kat BP pun ada.
      Baunya satu bandar boleh hidu.

      Padam
  20. kerja arwah bapa saya dulu,sayang saya tak belajar skil menoreh ni dulu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Budak2 sekarang dah tak mau menoreh.
      Pendapatan pun tak seberapa.

      Padam
  21. Rare ni...payah dah nak jumpa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Orang dah tak buat lagi getah keping ni cikgu.

      Padam
  22. Lama betul tak nampak getah keping ni. sekarang ramai penoreh jual getah sekerap je terus.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu
      Getah sekerap sekarang pun rendah harganya
      Tak sampai RM2/kg

      Padam
  23. Kebanyakan yg lahir th 60an,70an...merasa pengalaman ‘bermain’ dgn benda ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kebanyakan anak orang kampung zaman tu ada pengalaman dengan getah keping ni

      Padam
  24. pertama kali shida tgk ni wak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nilah hasil akhir menoreh getah sebelum dijual.

      Padam