Serumpun pokok buluh betung di dusun WP mengeluarkan banyak rebungnya semasa musim hujan ini. Wak menuai dua batang rebung untuk masakan tengah hai ini.
Rebung2 buluh betung yang tumbuh di perdunya
Sebatang rebung buluh yang masih muda
Wak menuai 2 batang rebung untuk masakan tengah hari ini
Rebung buluh yang telah dikupas kulitnya
Rebung buluh betung yang telah dipotong nipis.
Perlu direbus sehingga mendidih dan ditoskan.
Rebung buluh tak akan empuk atau hancur
walau pun direbus lama.
Rebung buluh masak lemak dengan udang.
Rasanya lembut dan kenyal.
Jemputlah makan.
Salam bertani.
sedapnya rebung buluh masak lemak terliur mandang
BalasPadamrebung masak lemak perut pun sedap
BalasPadamdana ingat nama buluh betung tu cuma nama je macam cerita bayi buluh betung tu hehehe..
BalasPadamdulu walaupun rumah arwah nenek ada rumpun buluh tapi tak pernah pun kami amik rebungnya... mak nenek memang tak pernah masak rebung... jadi dana pun tak reti masak atau makan rebung, cuma baru-baru ni bila ada kawan bagi rebung madu baru tahu makan dan masak... dan dah tahu kenapa ramai tak berapa suka rebung sbb ada rasa mcm pahit sikit hujung2 tu...
tapi kan kalau orang tak tau mesti ingat makan umbut kelapa tengok yang dalam masakan wak dengan udang tu
sedapnya rebung. tak pernah masak sendiri juadah rebung. biasa beli yang dah siap masak je untuk rebung.
BalasPadamSedapnyaaa Wak, kalau Mak saya masak lemak pekat campur babat, arghhh ngencessss
BalasPadamsedapnya rebung masak lemak..
BalasPadamsebelah rebung ada durian..bg terliur ke tu hehe
BalasPadamSedapnya rebung fresh...kenapa tak tuai semua sekali,rebus,frozenkan..
BalasPadamLazatnya.Ya Allah.Lama sangat tak makan rebung ni.
BalasPadamsedapnya rebung fresh...cantik pokoknya..
BalasPadamMakan makanan segar ambil dari pokok...syok sungguh ni wak!
BalasPadamSedapnya Wak!
BalasPadamAlamdulillah. Mudah-mudahan anak-anak rebung yang lain bakal menyusul dengan lebih banyak.
masak lemak memang best ni
BalasPadammacam ada filem melayu, pasal buluh betung ni, tak ingat nama filemnya
BalasPadamnmpk menyelerakan
BalasPadamTeringat memori di kampung. Ada juga serumpun buluh betong kepunyaan ibu saudara. Sedap dimasak kari bersama ayam @ daging.
BalasPadamSedapnya rebung masak lemak
BalasPadamsedap nya rebung masak lemak udang tu. saya dan mak mmg peminat rebung, if beli byk, rebuskan dulu pastu masuk fridge, bila nak makan baru masak balik
BalasPadamAlahai Wak dahlah Tukang Kebun memang mengidam sangat nak makan rebung ni. Kat Kampung kami ni tak musim pula. Hari tu pun lucky dapat 1 rebung sambil mandi sungai.
BalasPadamWoah woahhhh. sejujurnya saya langsung tak familiar rupa rebung macam mana sebelum dimasak. Sebab selepas masak pon jarang2 jumpa lol
BalasPadambanyak betuk rebungnya ye wak..
BalasPadamAlhamdulillah boleh dibuat juadah menarik..
Sedap rebung buluh masak lemak cili api campur udang tu. Masak pedas-pedas sedap betul. Untung ada pokok buluh sendiri kat kebun.
BalasPadamsedap ni, kalau balik rumah mertua, mesti akan ada menu guna rebung ni..
BalasPadamTengok ajelaaa....dahla feveret
BalasPadamehee x reti makan rebung buluh. tapi kalau nenek masak dedulu tu cedok lauk jela dengan kuah..
BalasPadamSAa x berapa suka rebung, mungkin sebab baunya yang kuat
BalasPadam