Isnin, 8 Ogos 2016

Pokok Ubi Gajah.

Salam bertani.


Salah satu jenis pokok ubi kayu yang selalu kita jumpa ialah pokok ubi gajah. Poko ubi gajah tentulah lebih besar dan tinggi berbanding pokok ubi yang lain sebab itu dipanggil begitu. Bezanya pokok ubi gajah tidak ditanam untuk mendapatkan hasilnya tetapi ia lebih berfungsi sebagai pokok teduh atau pokok hiasan. Pokok ubi gajah hidup seperti pokok kayu yang lain kerana saiznya yang besar, rendang dan rimbun. Ia juga boleh dipangkas untuk mengawal ketinggiannya dan untuk mendapatkan bentuk yang menarik.

Seperti pokok ubi kayu yang lain, pokok ubi gajah juga menghasilkan umbisi di dalam tanah. Umbisi pokok ubi gajah tidak sesuia dijadikan makanan kerana sangat berkayu dan mengandungi sejenis cecair getah yang boleh memabukkan sipemakannya. Walau bagaimana pun, pucuk ubi gajah boleh dijadikan sayuran seperti pucuk ubi kayu yang lain dengan syarat direbus terlebih dahulu untuk membuang cecair getahnya.

Pokok ubi gajah senang membiak dengan cara keratan batang seperti menanam pokok ubi kayu yang lain. Pokok yang hidup sukar dihapuskan dan dahan yang dicantas akan cepat tumbuh menjadi pokok baru. Jika tidak dikawal pokok ubi gajah akan memenuhi sesuatu kawasan dengan cepat. Ia juga mengeluarkan biji benih daripada buah ubi yang terdapat di pucuknya.


Anak pokok ubi gajah yang ditanam sebagai pokok teduh.
Pokoknya rendang dan rimbun.


Pokok ubi gajah yang ditanam sebagai pokok pagar.


Sepohon ubi gajah yang tumbuh di kawasan ragut.
Cepat membesar dan tinggi.


Pokok ubi gajah yang dijadikan pokok teduh.
Tingginya menjangkau empat meter.


Hutan pokok ubi gajah.
Cepat merebak dan memenuhi ruang.


Pokok ubi gajah mengeluarkan bunga yang
akan menghasilkan buah.


Buah pokok ubi gajah.
Apabila matang akan menghasilkan biji benih.

Pada masa dahulu, pokok ubi gajah banyak di tanam di wakaf tepi jalan atau di warung-warung berfungsi sebagai pokok teduh. Ada juga yang menanamnya di halaman rumah untuk memberikan suasana yang redup apabila berehat di luar rumah. Sekarang, pokok ubi gajah jarang-jarang ditanam
dan menjadi pokok liar yang sukar dikawal.

Salam bertani.

Catat Ulasan