Rabu, 22 Julai 2020

WW 182 : Buah Belinjau Rebus

Salam bertani


Merebus buah belinjau


Buah belinjau selepas direbus


Isi buah belinjau rebus selepas dikupas kulitnya.


Setangkai buah belinjau di pokok


Tuaian buah belinjau matang.

Salam bertani.

42 ulasan:

  1. kecil saja buah belinjau pertama kali tengok

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buahnya sebesar hujung jari kelengkeng orang dewasa aje

      Padam
  2. belenjo ini pahit kan wak. kalau di sabah diorang jadikan keropok.

    BalasPadam
  3. sedap ni wak, masa kecik-kecik suka makan yang di rebus nih... sekarang susah nk jumpa yang biji gini yang ada dah jadi kerepek... tapi depan rumah atuk dana ada tanam tapi buahnya tak berapa banyak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dulu wak berjualan daun soh ni kat pasar tani.
      Banyak juga pokoknya wak tanam.
      Hanya pokok betina yang berbuah.
      Tapi kalau daun sohnya pokok jantan yang sedap.

      Padam
  4. lepas direbus dimakan gitu je ke wak?
    ammi tau yg dijadikan kerepek tu je. rajin gak membeli kalau balik kampung di Banting tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Perlu rebus lama sikit dengan api kecil aje.
      Buah belinjau ni tak reti empuk.
      lepas rebus, buang kulitnya.
      Isinya keras2 kenyal

      Padam
  5. kat kampung saya banyak pokok ni. dulu ms kecik, selalu kutip pastu jual kat org yg buat kerepek belinja. kadang2 bakar half cook, pastu ketuk separa nipis then buat bubur. lemak2 je rasa dia. kami panggil buah 'minja"

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buah belinjau nilah yang dijadikan kerepek belinjau.
      Buah yang muda boleh juga dimasak campur kari daging/ayam

      Padam
  6. lepas rebus nak buat apa? buah ni memang kena rebus atau boleh makan terus je?

    BalasPadam
    Balasan
    1. lepas rebus boleh terus makan
      Tapi gigit dulu untuk pecahkan kulitnya
      Makan isinya yang berwarna putih di dalamnya.

      Padam
  7. Sama ke rasanya ngan emping belinjo tu WP? Ke lagi pahit?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lebih kurang gitulah
      Ada pahit2 lemak.
      Tapi wak lebih suka yang direbus.
      Kalau disangan pun boleh.

      Padam
  8. Sedapnya..lemak-lemak pahit.Buat susah nak berhenti makan bila dah mula.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh makan depan tv sambil tonton cerita hindustan.
      2 jam habis cerita habislah seperiuk mengunyah.

      Padam
  9. Pertama kali tau berkenaan buah ni, terima kasih wak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dulu2 kalau banyak wak jual juga buah ni kat pasar tani.
      Kalau orang jawa Indon, mereka suka buah yang masih putik buat masak bening dengan pucuknya.

      Padam
  10. sedap ke wak tak pernah makan lagi ni :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Taak pernah makan macam nama tau sedap.
      Tapi memang sedap rasanya, macam juga rasa kerepek belinjau tu.

      Padam
  11. Oh! Ini rupa nye buah belinjau. 1st time tengok :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selalu kenal kerepek belinjau aje kan
      Buah inilah yang dijadikan kerepek belinjau tu

      Padam
  12. dimakan begitu saje ye wak? macam mana rasanya ek, payau2 macam belinjau kerepek tu ke

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ha aa
      Lepas rebus boleh terus makan selepas dibuang kullitnya.
      rasanya pahit2 lemak seakan2 rasa kerepek belinjau tu.

      Padam
  13. Masa kecik dulu pokok ni byk kt tepi rumah kt terengganu, arwah mak suka goreng buah ni dlm pasir halus. Dah masak sape nak makan pandai2lah ketuk dengan batu ke, anak lesung ke..sekarang masih ada pokok ni di terengganu tapi budak2 lerning mana nak makan dah benda2 camni...terbiar reput jatuh ke tanah..eemmmm...sedih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Budak2 jaman ni pun dah tak kenal buah belinjau ni.
      Anak cucu wak pun tak makan dah buah belinjau rebus ni.

      Padam
  14. Balasan
    1. Rasanya sedap, lemak2 ada rasa pahit sikit
      Isinya kenyal/tak empuk.
      Kalau takde gigi tak bolehlah makan buah belinjau rebus ni

      Padam
  15. Kerupuk belinjau pahit pahit sedap kan.... saya suka. kalu gi Sabah selalu beli kerupuk belinjau ini.

    BalasPadam
  16. First time tengok ni...ape rasenye...macam buah kuinin ke

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jauh beza dengan buah kuini.
      Rasanya macam rasa kerepek belinjau tu

      Padam
  17. pertama kali dengar dan tgk buah ni wak..tq sharing wak..

    BalasPadam
  18. Banyaknya buah belinjau Wak! Tak pernah kami kumpul begini banyak! Masa kecil-kecil dulu, kalau datang rumah nenek, pantang nampak warna kuning sikit, habis kami petik dan rebus! Putiknya pula sedap betul masak lemak sekali dengan pucuk daun soh!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kat kebun belakang rumah wak ada lebih kurang 20 pokok belinjau ni. Dulu2 wak berjualan pucuk soh ni kat pasar tani. Kalau time berbuah memang banyak buahnya.

      Padam
  19. Apa Rasa dia wak? Ni yg buat kerepek th kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kerepek belinjau tu diproses dari buahnya nilah.
      Rasanya sedap, lemak2 pahit macam rasa kerepek tu.

      Padam
  20. bentuk dia mcm asam merah yang selalu jual tu...taktahu la sama ke tk

    BalasPadam
  21. Macam pernah makan tapi tak ingat dah rasa dia. susah nak jumpa buah ni.

    BalasPadam
  22. Numpang promo ya gan
    kami dari agen judi terpercaya, 100% tanpa robot, dengan bonus rollingan 0.3% dan refferal 10% segera di coba keberuntungan agan bersama dengan kami ditunggu ya di dewapk^^^ ;) ;) :*

    BalasPadam