Khamis, 11 Julai 2019

Durian IOI

Salam bertani.

Sepohon durian IOI berusia 6 tahun sudah mengeluarkan hasil di dusun WP. Ini kali kedua ia berbuah selepas berbuah beberapa biji buat kali pertama pada tahun lepas. Wak telah merakamkan gambar-gambar (satu dahan) dari mula pokok ini berbunga sehinggalah buah sulungnya gugur semalam.



Isi buah durian IOI  yang gugur sulung semalam.


31.03.2019 - Pohon durian IOI mula berbunga


04.04.2019 - Bunga-bunga mula berkembang.


19.04.2019 - Bunga durian yang terdebunga.


24.04.2019 - Membentuk putik buah


06.05.2019 - Ada 28 biji putik muda semuanya.


21.05.2019 -  Hanya 7 biji buah yang meneruskan perjuangan.
Kebanyakan putik muda gugur kerana musim hujan panas.


01.06.2019 -  Hanya 5 biji yang tinggal.


11.06.2019 - 5 biji buah durian IOI terus membesar.


21.06.2019 - Buah durian IOI hampir matang.


01.07.2019 - Menunggu masa untuk gugur
Sepohon durian IOI tersebut menghasilkan lebih kurang
50 biji buah matang.


09.07.2019 - Salah satu daripada 5 biji durian IOI
tersebut gugur sulung.
2.5 kg.


10.07.2019 -  Hasil yang ditunggu-tungu jadi santapan.

Salam bertani.

24 ulasan:

  1. bestnya ada dusun durian mcm ni.. kning betol isi dia.. geram nengok

    BalasPadam
  2. ya Allah color dia tuh, geramnya wak....
    mula2 td mmg takmo bukak ntry wak... tak sanggup nk tgk durian tu tp terbukak lak...
    skrg ni mula la teringat2 nk makan durian huhuhu

    BalasPadam
  3. Seronok tengok bila hasil tanaman menjadi didusun sendiri. tanam sendiri, jaga sendiri, makan sendiri. terbaekkkkkk

    BalasPadam
  4. Haritu beli durian IOI. puas hati makan.

    BalasPadam
  5. Alhamdulillah.Berusia 6 tahun..hasilnya membahagiakan sangat.

    BalasPadam
  6. Hmmmm...delicious durian!

    Take time also to browse over and join.

    https://viralmarket-share.com/?en=mayann01

    BalasPadam
  7. fuh,sekarang siapa ada kebun durian memang jadi orang kaya.

    BalasPadam
  8. Ya Allah...comelnya la hai durian dari saiz baby...

    BalasPadam
  9. Minggu last Syawal aritu ada jugaklah membeli durian jenis IOI di area Mantin. errmmm.. yummy!

    BalasPadam
  10. Fuh......klu mkn sebiji msti tak puas....biji keset ke tn
    Alhamdulillah

    BalasPadam
  11. sebagaii hantu durian.. saya sangattt terliuq melihatnyaa..

    BalasPadam
  12. Cantiknya color dia. Isi nampak lemak berkrim.

    BalasPadam
  13. Satu penantian yang panjang namun sangat berbaloi. Betul tak tuan? Untung bila kita pandai memanfaatkan tanah. Orang putih kata berbudi kepada tanah, tak gitu tuan?

    BalasPadam
  14. Alhamdulillah.. Hasil yang memuaskan.. Tak rugi sabar emnanti hasilnya..

    BalasPadam
  15. aduiii terliuq tengok durian kuning ni

    BalasPadam
  16. Bestnya ada pokok durian. Btw apa beza durian ioi dengan durian yang lain?

    BalasPadam
  17. Ya allah..kalau la yang SA beli Ahad lepas hasilnya macam ni kan best...terasa tertipu sangat dengan orang melayu...sebab tu SA suka beli kat cina...

    BalasPadam
  18. Seronok bila kita tanam dan tuai pokok sendiri macam nie kan.. Cantik buah dan isinya, memang puas makan kalau macam nie..

    BalasPadam
  19. Menggeletis ulat Dlm perut mama tgk durian ioi.. favourite mama tau

    BalasPadam
  20. ELOK SUNGGUH ISINYA SEDAP TU

    BalasPadam
  21. isi dia kuning geram tengok hahaha padahal tak makan pun durian aduhaiii

    BalasPadam