Sabtu, 9 April 2016

Racun Rumpai Sistemik.

Salam bertani.

Sebagai seorag petani, WP biasanya menggunakan racun rumpai untuk mengawal pertumbuhan rumpai yang tidak dikehendaki. Cara ini adalah kaedah yang paling cepat dan berkesan untuk mengawal rumpai berbanding kaedah-kaedah mekanikal yang lain. Rumpai yang tumbuh di kebun perlu dihapuskan kerana ia memberikan persaingan kepada tanaman untuk mendapatkan nutrien, ruang dan cahaya matahari. Rumpai juga cepat membiak memenuhi ruang, menjadi habitat haiwan perosak, menyukarkan kerja-kerja di kebun dan boleh menyekat aliran air.

     Salah satu jenis racun rumpai yang biasa digunakan ialah racun rumpai sistemik. Racun rumpai sistemik bertindak secara serap iaitu  diserap oleh rumpai dan membunuh keseluruhan bahagian rumpai sehingga ke akarnya. Ia dapat membunuh kebanyakan jenis rumpai dan anak kayu yang ada di kebun.

   Kesan semburan racun sistemik agak lambat berbanding dengan racun rumpai sentuh. Rumpai akan kelihatan kuning dan kering dalam masa seminggu selepas semburan. Kesan racun sistemik akan berkurangan sekiranya semburan terkena hujan . Penggunaan racun rumpai sistemik adalah lebih efektif kerana kesan kematian rumpai yang lebih lama sehingga enam bulan.Salah satu jenis racun rumpai sistemik keluaran Monsanto ialah Roundup.
 Racun rumpai pekatan larutan air (SL) bermaksud bahan tersebut perlu dibancuh 
dengan air bersih mengikut kadar yang disyorkan.


Kebanyakan racun rumpai sistemik mengandungi bahan
 perawis aktif  Glyphosate sebanyak 41%.


Kelas 111 (label biru) bermaksud bahan yang berbahaya.
Jauhkan daripada makanan dan kanak-kanak.


Satu lagi contoh racun rumpai sistemik berasaskan bahan
perawis glyphosate 41%.


Spark merupakan racun rumpai sistemik yang kurang aktif mengandungi
Glyphosate 13.6% sahaja.
Kategori Kelas 1V kurang berbahaya (label warna putih)


Kebanyakan racun rumpai sistemik mengandungi bahan aktif berasaskan glyphosate 41%.
Perawis Lengai ialah bahan bukan racun untuk melengkapkan kandungan sebanyak 59%.

Racun rumpai sistemik adalah bahan beracun yang berbahaya kepada manusia terutama sekiranya termakan, terhidu atau tersentuh. Penggunaannya perlulah berati-hati dengan mengikut panduan dan arahan yang biasanya tertera di label bahan tersebut.

Salam bertani.

Tiada ulasan:

Catat Komen