Sabtu, 31 Oktober 2020

Ikan Kitang

 Salam bertani

Beberapa hari yang lepas, BIL wak yang kaki pancing tu datang ke rumah bawa ikan kitang untuk adiknya (pn is3 waklah). Punyalah banyak lebih daripada 10 kg agaknya. Pn is3 wak memang peminat ikan kitang walau pun dah tak duduk tepi laut. Kalau turun JB atau PG mesti cari ikan kitang ni. Minggu ini menu ikan kitang ajelah nampaknya.


Sampai2 aje terus siang 3 ekor yang besar2.
Semuanya bertelur.


Bungkus dengan daun pisang.


Siap bakar pakai kuali ajaib.


Separuh dah hilang dulu kena ratah panas2.


Goreng garing2 sampai rangup memang layan.


Masak lemak berlado pun win juga.


Yang ni simpan dulu.

Salam bertani.

31 ulasan:

  1. Ikan kitang, first time tahu dan tengok ikan ni. Memang tak pernah makan ikan ni. Melihat dari fizikal macam ikan bawal. Ikan macam ni goreng kunyit garing pun sodap..

    BalasPadam
  2. Banyaknya 10 kg.
    Puas makan. Suka makan telur ikan.

    BalasPadam
  3. Oh ni panggil ikan kitang ya wak.
    Memang nampak sedap ikan ni. Telur ikan tu lagi la berebut gaknya.

    BalasPadam
  4. Pertama kali dengar nama ikan kitang ni wak.. mesti sedap kan...

    BalasPadam
  5. buat ikan bakar memang ump sedapp

    BalasPadam
  6. Amboi! Cicah kicap tu yg padu tu!

    BalasPadam
  7. First time dengar dan tengok ikan kitang ni. Sedap tu ikan bakar guna daun pisang. aroma daun pisang buat tambah sodap

    BalasPadam
  8. Ini pertama kali PC dengar,tahu dan tengok wak.

    BalasPadam
  9. sedapnya ikan kitang segar dari laut

    BalasPadam
  10. Banyak tu 10kg, tapi dua ekor pun agaknya dah 3kg kot. Nilah first time tengok ikan ni, tu pun dlm blog wak nilah. Tapi kalo saya jumpa pun agaknya saya tak beli sbb saya ni jenis tak suka makan ikan pelik2.

    BalasPadam
  11. Nampak menyelerakan 😋 sebelum ni tak pernah dengar nama ikan ni

    BalasPadam
  12. Pertama kali dengar nama ikan ni..Besar jugak ikannya

    BalasPadam
  13. Pertama kali tahu nama ikan nie.. sedap kan kalau bakar atau goreng garing, makan pulak dengan sambal kicap. Memang bertambah makan..

    BalasPadam
  14. saya tak pasti kot2 pernah makan sebelum ni, tapi teringin nak makan, nampak sedap!

    BalasPadam
  15. X pernah dgr pun wak ikan kitang nih..

    BalasPadam
  16. wahh first time tgk ikan ni. mcm sedap jaa niii

    BalasPadam
  17. nampak macam sedap sangat yang digoreng tu

    BalasPadam
  18. tak pernah dengar nama ikan kitang ni

    BalasPadam
  19. Macam ikan sebelah..Mcm ikan bawal pun iya juga..

    BalasPadam
  20. Tak pernah nampak ikan kitang ni kat sini..

    BalasPadam
  21. Ya allah...kalau wak nak tau dulu masa kecik2 kami satu family tinggal kat PD, abah hari2 ke laut cari rezeki lepas waktu pejabat..selalu dapat ikan ni..dan betul memang sedap walau kulit dia agak liat...lepas pindah ke Seremban susah dah nak merasa..masa mengandungkan Dania SA ikan ni la yang SA idam-idamkan...sekarang teringin plak...

    BalasPadam
  22. first time dengar dan tengok..
    Yang goreng garing tu nampak mengancam wak..

    BalasPadam
  23. Baru tahu, first time akak tengok sini ikan kitang. Ada nama lain?

    BalasPadam
  24. tak pernah tengok ikan ni.. baru pertama kali

    BalasPadam
  25. pertama kali saya tengok dan baca nama ikan ni..pelik sikit rupanya ya..macam ikan bongkok..

    BalasPadam
  26. Saya tak pernah makan ikan ni, wak. Nampak sedap, yang goreng garing tu. :)

    BalasPadam
  27. alamakk..kenapa mcm sedap betul ni..
    yang ikan goreng tu sedap..nyummmy

    BalasPadam
  28. Mcm alq2 bawal rupanya tu. Mama x penah lagi jumpa ikan ni

    BalasPadam