Rabu, 23 November 2016

Telur Itik

Salam bertani.

WP ada menternak beberapa ekor itik telur yang sudah bertelur secara kurung lepas di belakang rumah. Jadi stok telur itik segar memang sentiasa ada di dapur sampai dah tak habis makan. Kadang-kadang buat masak lemak cili api, masak sambal, buat telur dadar, telur mata kerbau dan buat sarapan telur rebus setengah masak. Lama-lama jemulah pulak. Sebahagiannya WP rendam dalam air garam buat telur itik masin.


Dua jenis telur itik.
Warna putih jernih dan putih kehijauan.


Hasil tuaian tak sampai seminggu.


Dijadikan telur masin. 25 biji satu balang.

Telur-telur direndam dalam larutan air garam kasar selama dua minggu.
Tambahkan dua sudu cuka makan untuk mengelakkan air garam berbau
dan untuk mengekalkan kejernihan air garam.


Tuaian sehari diantara 8 hingga 10 biji.
Itik-itik akan bertelur pada waktu pagi di tempat yang sama di sudut reban.


Inilah itik-itik telur yang diternak.
16 ekor betina dan 2 ekor jantan.


Makanan dedak itik telur. Itik diberi makan dedak dua kali sehari pada 
waktu pagi dan petang.


Sebahagian stok telur itik segar dan telur masin, WP sedekahkan kepada kawan-kawan yang bertandang ke rumah dan adik-beradik yang pulang ke kampung. Kadang-kadang WP jual juga telur itik ini di pasar tani. Walau pun WP memelihara itik telur ini hanya untuk suka-suka, tetapi hasilnya tak habis makan.

Salam bertani.

Catat Ulasan