Isnin, 25 November 2019

MB 112 : Tindakan Berbahaya Selepas Makan

Salam bertani














Salam bertani.

41 ulasan:

  1. Mkn buah tu selalu ter buat...

    BalasPadam
  2. paling nyampah kalau nampak kat kedai makan, lepas makan dok la ramai berasap...ramai yang jenis kebal, dah ada larangan merokok di kedai makan tapi masih ramai yg selamba berasap...

    sekarang saya makan buah dulu sebelum makan yang berat.
    selalunya memang sya akan mandi dulu sebelum makan, hatta time nak sarapan pun sanggup mandi awal pagi sebelum sarapan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Orang yang merokok ni memanglah ngobor lepas makan.

      Padam
  3. minum teh selalu buat...order teh ais limau..

    BalasPadam
  4. tu dia..dalam tak sedar kekadang ada terbuat juga..macam makan buah selepas makan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lepas ni ni bolehlah makan buah sebelum makan.
      Amalan diet juga ni sebab kita tak akan makan banyak selepas makan buah2an

      Padam
  5. Kalau minum teh petang petang lepas makan kuih tu kira bahaya juga lah ye..huhu..tu macam kejadian normal berlaku.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maksudnya mungkin makanan berat seperti makan tengah hari atau makan malam.

      Padam
    2. Ohh macam tu. terima kasih terangkan lebih lagi wak

      Padam
  6. TKSH WP PERKONGSIANNYA ALHAMDULILLAH MENAMBAH TAHU

    BalasPadam
  7. Alhamdulillah perkongsian ini..digalakkan makan buah-buahan sebelum makan makanan berat..tapi biasanya terbalik..lagi-lagi bila pergi majlis tertentu.

    BalasPadam
  8. Kadang ada juga buat kesilapan macam yg dikongsikan atas tu, nampaknya lepasni kena lebih berhati hati selepas makan.

    BalasPadam
  9. 1 dan 3 tu dalam family saya biasa buat . Yang lelaki confirm la merokok , yang lain lepas makan biasanya memang akan minum teh atau air manis yang lain .

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau perokok memanglah buat, terutama masa bebuka bulan puasa.
      Minum teh tu mungkin tak digalakkan selepas makan tengah hari atau malam.
      Kalau makan sarapan atau minum petang, masih ok kot

      Padam
  10. dah cuba buat sikit2 dah.. alhamdulilah merokok dalam family dah semakin kurang. malah almost tak de now since hubby dah berhenti merokok.. minum teh tu pun kurang sebab kami bukan peminat teh. makan buah dulu dah semakin diamalkan..alhamdulilahhh.. nice sharing wak.

    BalasPadam
  11. Masa kerja dulu saya selalu mandi lps makan, balik kerja terus masak, terus makan, nak solat maghrib saya mandi, akibatnya perut pun membuncit, nak turunkan balik masih tak berjaya, huhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena makan buah dulu sebelum makan, supaya kita ambil makan tengah hari atau malam sedikit sahaja.

      Padam
  12. alamak semua pun kita buat wak, kecuali nombor 1..hahahha! buah tu pulak sekarang kita amalkan amek buah sebelum makan..lebih mengikut sunnah...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nabi pun dah ajar kita makan buah sebelum makan.
      Nasin baik no 1 tu tak pernah buat.

      Padam
  13. naseb baik uncle minom teh 'sambil' makan...

    BalasPadam
  14. No 6 tu baharu tahu WP uiks! banyak yang buat famili Mrs. A buat tu bimbang pulak rasa.

    BalasPadam
  15. memang selalu makan sambil minum teh,baru tahu kesannya,terima kasih WP atas perkongsian.

    btw jemputlah WP dan rakan blogger lain join contest di blog saya ini~

    https://at-tarmizi.blogspot.com/2019/11/contest-isi-dialog-di-blog-at.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahniah buat dialog kontest tu
      Mudah2an meriah sambutannya.

      Padam
  16. ermm sesetengah orang tu kan, lepas makan je nak merokok kan wak.. tu yang paling tak suka :)

    BalasPadam
  17. no 6 tu ramai buat time sahur di bulan ramadan hehehe

    BalasPadam
  18. terima kasih atas perkongsian...banyak yang kita terlepas pandang...

    BalasPadam
  19. ramai yang amalkan tindakan2 tu...

    BalasPadam
  20. Terima kasih atas perkongsian WP..

    Amalan makan buah-buahan sebelum makan dah semakin mudah diamalkan Tu WP..

    BalasPadam