Isnin, 11 Mac 2019

MB 77 : Jerumun

Salam bertani


Salam bertani.

33 ulasan:

  1. Longgokan tu ke dipanggil jerumun?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Longgokan rumput2 kering tu wak panggil jerumun.
      Ia dibuat oleh ibu ba alif ba ya.

      Padam
  2. terus google dulu wak, oooo baru paham hheheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau google dia bagi banyak makna.
      Yang wak tunjuk ni ialah sarang ba alif ba ya nak beranak.

      Padam
  3. jerumun tu apa?pertama kali dengar\

    BalasPadam
  4. try google jugak, tapi banyak sangat maksud.. tak pasti yg mana satu. Tapi saya rasa, jerangkap samar / jerat. Betul ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bukanlah.
      Ni sarang ba alif ba ya hutan.
      Kalau nampak jerumun macam ni jangan dekat.
      Ada penunggunya.

      Padam
  5. rumpunan semak kering bahaya...suka ular buat sarang..kalau dibakar dalam cuaca sekarang pun bahaya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jerumun ni pakcik jumpa kat dusun pakcik.
      Tempat tu asalnya kolam ikan tetapi dah terbiar dan kering.
      Ibu khinzir hutan beranak kat situlah.

      Padam
  6. Balasan
    1. Diperbuat daripada rumput2 dan anak2 kayu.
      Dah kering macam ni biasanya dah ditinggalkan.
      Kalau masih basah (hijau), tukang buatnya ada duduk di situ dengan baby2nya.

      Padam
  7. macam pernah dengar perkataan ni masa kat kampung dulu. lebih kurang macam semak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang terdapat di semak atau belukar.
      Longgokan rumput/ tumbuhan yang dijadikan sarang haiwan liar.

      Padam
  8. Boleh jadikan props untuk amik gambar product tu...hehehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Produk tak halal bolehlah.
      Silap2 kena kejar pulok

      Padam
  9. Jerumun macam pernah dengar baru tahu maksudnya lepas baca komen intheswim.

    Kalau kerumun tahulah hehehe...

    BalasPadam
  10. Balasan
    1. Mungkin belum pernah teguk lagi.
      Boleh bukak youtube tenguk macam mana khinzir hutan buat sarang.
      Sarang dia nilah wak panggil jerumun

      Padam
  11. JERUMUN KENA HATI2 MUSIM PANAS NI TAKUT ULORMELENGKOR

    BalasPadam
  12. Silap nanti kena sondol ya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ha aa kalau jumpa jerumun macam ni jangan dekat.
      Tapi kalau yang dah kering macam ni biasanya dah tak berpenghuni.

      Padam
  13. baru pertama kali dengar.. ilmu baru :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin belum pernah lihat sendiri 'jerumun' ni.

      Padam
  14. Ba alif ba ya yg buat ye

    BalasPadam
  15. numpang share ya min ^^
    Hayyy guys...
    sedang bosan di rumah tanpa ada yang bisa di kerjakan
    dari pada bosan hanya duduk sambil nonton tv sebaiknya segera bergabung dengan kami
    di DEWAPK agen terpercaya di add ya pin bb kami D87604A1 di tunggu lo ^_^

    BalasPadam