Salam bertani
Pokok belinjau ni wak tanam untuk medapatkan pucuknya yang dijadikan sayuran kampung. Pokok belinjau betina akan berbuah tetapi yang jantan tidak berbuah. Pucuk belinjau jantan lebih lembut dan enak dibuat sayuran berbanding pucuk belinjau betina. Ada beberapa pokok belinjau sedang berbuah. Wak tuai buah belinjau untuk direbus.
Buah belinjau matang yang baru dituai.
Buah belinjau yang sesuai dituai.
Setangkai buah belinjau
Buah yang lebih matang berwarna merah.
Akan menjadi lebis keras dan lambat empuk bila direbus
Buah belinjau rebus dan sedia untuk dimakan
Pucuk muda belinjau sedap dimasak bening
atau masak lemak campur tempe
Salam bertani
menu yang rare dan pasti mengamit kenangan selepas makan
BalasPadamDi sini namanya melinjao/melinjo, mirip "namanya ya Wak, biasanya kulitnya dan daun buat sayuran,kalau isinya di buat keripik melinjo atau emping melinjo
BalasPadamlamanya x nmpk pokok nie...terus teringat rase buah nya...sedapnya wak...linda pgil Melinjo..nie kalau mengandung dan mengidam, jenuh nak carik nie...hihihi
BalasPadamOh? tak tau pucuk dia pun di masak....
BalasPadamYg diketuk2 lalu jadi kerepek tu yg masak ranum tu ke?
BalasPadamBoleh buat emping tu wak.
BalasPadamSedap daun melinjau dimasak bening atau lemak.
Yang dibening lagi segerrrr
rasanya gimana ya wak buah ni kalau yg seger?? tau yg dh jadi kerepek atau emping saja
BalasPadamBuahnya akan² buah cemperai, yg daunnya juga sedap dimasak lemak. Atau sama je dua pokok ni Wak?
BalasPadamoh pokoknya ada jenis jantan betina rupanya. Agaknya yang dulu jenis jantan sebab tak pernah nampak buahnya banyak macam ni. Masak lomak campur tempe letak udang sikit dengan tahu. aduhaiiiii layan nasi panas-panas dengan sambal belacan. sedapnya
BalasPadampertama kali saya tengok pokok dan buah belinjau..yang saya tau cuma keropok belinjau
BalasPadambiasa mkn kerepek belinjau..ni buahnya ye
BalasPadamWak ketuk la dibuat kerepek melinjau wak hehehhe... kat rumah nyai ada pokok melinjau ni tapi buahnya jarang-jarang
BalasPadamDulu kecik² selalu makan pucuk belinjau ni. Sama menu macam wak juga. Bening atau lemak campur tempe. Ikan goreng, sambal belacan..ishhhh sedapnyaa. Buahnya pun rasa mcm pernah makan juga. Rasa macam kelat² sikit kan?
BalasPadamPernah dengar belinjau. Tapi ini, pertama kali tengok.
BalasPadamRasa macam pernah makan arwah TokSu saya masak gulai buah Belinjau, sedap rasa lemak-lemak..
BalasPadamDulu selalu makan nasi lauk sayur pucuk belinjo masak lemak. Ditambah dengan buah belinjo yang kecik2 bertangkai.
BalasPadamFirst time dgr belinjau..
BalasPadamPucuk muda tu kalau celur cecah air asam pun sedap Wak.. adeii terliur
BalasPadamBelinjau ni bukan ke yang kat Indonesia depa buat keropok belinjau tu wak? rasa apa? pahit ke?
BalasPadamPernah makan keropok belinjau rasanya macam pahit-pahit. Tak pernah makan buahnya tu rasa apa WP
BalasPadamOhh pucuknya boleh dibuat masak atau ulam ye. Pernah tengok tapi tak tahu nama, nampak macam pucuk ulam tenggek burung pun ye. Rasa macam tak pernah makan buah ni tapi mak saya suka betul kerepek belinjau ada pahit-pahit tu.
BalasPadamkalau makan keropok ada rasa pahit-pahit tu, kalau makan buah, sama jugak ke rasa dia?
BalasPadammcm tu yer rupa buah belinjau..1st time tgk heheh sblm2 ni tahu psl kerepek/keropok belinjau jer
BalasPadamIni buah yg banyak dimanfaatkan di Indonesia. Bisa dijadikan sayur asam, kerupuk emping, kulit melinjo nya pun enak ditumis pakai sambal 🤤❤️
BalasPadam