Selasa, 25 Julai 2017

Pokok Peria Katak

Salam bertani


WP ada menanam beberapa pokok peria katak di sekitar kawasan belakang rumah untuk kegunaan sendiri. Ada pokok yang sudah berbuah dan ada pokok yang baru membesar. Ini untuk mempastikan bekalan buah peria katak sentiasa ada apabila diperlukan.

Sesekali puan isteri akan memasak sayuran buah peria katak, biasanya ditumis kering dengan telur. Walau pun rasanya agak pahit tetapi WP agak menggemari sayuran peria katak ini. Buah peria katak juga boleh dipotong nipis-nipis dan digoreng tepung seperti kita menggoreng ayam atau cendawan.
Ia juga sesuai dimasak lemak bersama dengan udang.

Buah peria katak juga boleh dijadikan jus minuman dengan mencampurkan dengan buah-buahan lain untuk mengurangkan rasa pahitnya. Meminum jus peria katak biasanya diamalkan oleh pengidap penyakit diabetis.


Sepohon pokok peria katak yang memanjat 
ranting pokok terung telunjuk yang sudah mati.
Di bawahnya adalah pokok ulam pegaga.
Pokok peria katak ini sedang lebat berbuah.



Kudup bunga peria katak


Bunga jantan peria katak 


Bunga betina peria katak


Putik buah peria katak


Buah peria katak


Buah yang bergantungan


Sebiji buah peri katak yang sudah boleh dituai


Buahnya menggerutu seperti kulit katak puru



Daun peria katak.
Bentuk dan baunya sama seperti peria besar dan peria hutan.
Juga ada nilai herba dan perubatan.



Memanjat menggunakan sulur paut


Sulur paut pokok peria katak


Serangga perosak (pianggang) yang terdapat
pada daun peria katak.



Sepohon lagi pokok peria katak memanjat pagar.
Belum berbuah.



Sepohon lagi memanjat pokok bendi gergasi.
Sudah berbunga.


Buah peria katak masak tumis kering dengan telur.


Bekal pagi ini.
Nasi putih berlauk ikan kembung masak gulai
dan sayur peria katak tumis kering dengan telur.

Walau pun rasa buah peria katak lebih pahit daripada peria biasa, tetapi ia dikatakan mengandungi khasiat herba yang berguna untuk mengawal pelbagai penyakit merbahaya kepada manusia. Buah peria katak kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral dan mengandungi bahan kimia yang bertindak sebagai insulin untuk membantu mengurangkan tahap kandungan gula dalam darah. Pemakanannya amat baik untuk menghindarkan penyakit kencing manis, darah tinggi dan sakit jantung.

Selai itu, buah peria katak juga dapat meningkatkan tenaga dan stamina serta dapat membantu memperbaiki penglihatan mata. Sekarang sudah ada banyak produk kesihatan yang berasaskan buah peria katak sebagai pilihan.

Salam bertani.

1 ulasan:

  1. ๐Ÿ’Assalamualaikum slm sejahtera warga group๐Ÿ“ข
    ๐Ÿ’ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye๐Ÿ“ข๐Ÿ˜‰

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....

    Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.๐Ÿ‘‰๐Ÿผ *En Mohd Zuhairi- 0174687570*

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺๐Ÿ‘๐Ÿป

    3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....

    5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.

    6) Kalau selain dr penyakit kanser pon blh sgt2 dirawat mcm :
    *-Denggi, Kencing Tikus, Batu Karang, Gastrik, Gout .*

    7) Bagi yang ada sakit *KENCING MANIS* pon boleh mendapatkan ubatan *paling mujarab* , termasuk *kencing* *manis* *kronik* seperti *kaki* *berlubang* dan *bernanah* *sehingga* *tidak* perlu *dipotong *jika *masih *sempat *awal* .

    Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .๐Ÿ’ช๐Ÿผ

    Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    *Skg sudah sembuh dr kanser.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 *sekarang dh sembuh*
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Nani Faiza - kanser Usus Tahap 4 dan ketulan kanser 10cm telah merebak ke hati, bersabar dan setia merawat dengan jus herba ini tanpa mudah putus asa..sekarang sudah hampir sembuh sepenuh nye. *sel kanser sudah tiada.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Rugayah Jilani -
    Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- *sudah sembuh !*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- *sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..๐Ÿ˜‰

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay๐Ÿ‘‡๐Ÿป
    *En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..*

    ๐Ÿ‘๐ŸปIn sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain

    ๐Ÿ’Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..๐Ÿคฒ๐Ÿผ

    *NOTE* :

    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- *0174687570*

    ๐Ÿ˜kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    BalasPadam