Khamis, 20 Julai 2017

Pokok Belimbing Madu

Salam bertaniInilah gambar sepohon belimbing madu yang terdapat di dusun WP dan sedang berbuah lebat sekarang. Pokok belimbing ini telah dipangkas di bahagian atasnya supaya sentiasa rendang dan tunas baru yang tumbuh perlu sentiasa dibuang. Setiap dahan yang ada sedang mengeluarkan buah yang banyak dan ada yang hampir mencecah tanah.

Untuk mendapatkan buah yang berkualiti, sebahagian daripada buah belimbing madu tersebut perlu dibuang terutama yang saiznya tidak sekata dan kecil. Lebih elok lagi kalau buah belimbing madu ini dapat dibungkus menggunakan plastik atau kertas supaya tidak kena serangan lalat buah. Buat masa ini WP belum sempat lagi untuk membalutnya.

Gambar-gambar di bawah menunjukkan buah belimbing madu dari pokok tersebut. 
  


 


 


   
 Ada sepohon lagi yang sedang berbunga.
Pokok ini belum dipangkas.Gambar-gambar bunga belimbing madu
 Gambar di bawah menunjukkan sepohon anak pokok belimbing madu yang disemai di dalam polibeg.Pokok ini dibiakkan dengan cara cantuman mata tunas dan sudah berbunga.
Tunggu masa untuk diubah ke dusun.


 Buah belimbing madu enak dimakan segar atau dijadikan jus, mengandungi vitamin A dan C yang tinggi yang boleh meningkatkan daya tahan penyakit terhadap tubuh kita. Ia juga mengandungi kalsium yang baik untuk kesihatan tulang dan gigi.

Buah belimbing madu juga dikatakan boleh mencegah strok akibat tekanan darah tinggi, dijadikan bahan diet untuk langsing dan menurunkan kadar kalesterol dalam darah.

Walau bagaimana pun ia tidak sesuai dimakan oleh pengidap diabetis kerana mengandungi kadar gula yang tinggi dan pesakit buah pinggang  kerana berasid.
Waulahualam.

Salam bertani.

Tiada ulasan:

Catat Komen