Selasa, 31 Januari 2017

Beton Godog

Salam bertani.

Petang semalam WP menjamu selera dengan beton godog dan kopi panas. Sesekali makan beton godog memang enak dan lazat. Tak tahu beton godog? Beton godog adalah sebutan biasa masyarakat Jawa JDT yang bermaksud 'biji nangka rebus'.

Beton godog enak dan sesuai dijadikan menu minum petang kerana kandungan karbohaideratnya yang tinggi serta mengandungi vitamin A, B dan C. Ia juga kaya dengan mineral sepeti protein, kalsium, zing dan posper.

Diantara manfaat yang dibekalkan oleh beton godog ialah kadar seratnya yang sangat tinggi dapat meredakan rasa resah gelisah atau stress. Ia juga dapat melembutkan dan mengurangkan keriput pada kulit dan menyebabkan kulit bersinar.

Beton godog  dapat meredakan mual-mual, sembelit dan dapat menstabilkan sistem pencernaan kita.
Melebatkan rambut dan mengelakkan rambut gugur. Yang pentingnya ia mengandungi bahan antikanser, antihipertensi, antioksidan dan antipenuaan. Kandungan zat besi yang tinggi pula dapat mencegah anemia.


Sepinggan beton godog jadi santapan petang semalam.Beton didapati daripada buah ini.Seulas nangka madu mengandungi  sebiji beton.Beton yang masih ada selaput buah.Beton dikeluarkan daripada selaputnya.Rendam beton semalaman untuk cepat lembut apabila digodog.
Tambahkan sedikit garam semasa menggodog.Inilah rupa beton godog yang sedia untuk dimakan.Cengkerang beton.
Beton digodog sehingga cengkerangnya pecah/terbuka untuk
memudahkan mengopeknya.Rupa isi beton godog yang sangat lazat.
Lembut dan empuk.'Beton godog' makanan tradisional berkhasiat yang semakin dilupakan.Salam bertani.


Tiada ulasan:

Catat Komen