Salam bertani
Pagi ini wak menyembelih seekor itik serati jantan dan seekor ayam kampung betina untuk buat lauk makan tengah hari. Hanya wak seorang sahaja yang makan daging itik manakala pn. is3 dan anak bongsu berlaukkan daging ayam kampung. Operasi memproses dan menyiang wak buat sendiri secara manual sehingga siap.
Lauk segar sedia untuk dimasak.
Sembelih seekor itik jantan dan seekor ayam betina.
Itik siap dibersihkan bulunya.
Daging itik yang telah siap dipotong.
Daging itik adalah daging merah seperti daging lembu
tetapi bebas lemak.
Tengah hari ini wak makan lauk daging itik masak kicap.
Masak sedikit sahaja sebab wak seorang yang makan.
Daging itik saya suka stail negeri sembilan. Itik salai masak lemak cili api. Cuma tak suka pedas sangat nanti hilang rasa itik tu. Ewah, pandai makan je, masak tak reti
BalasPadamKakak wak dah jadi orang nisemilan.
PadamDulu masa jadi anak JDT tak makan daging itik pun.
Sekarang pantang jumpa daging itik, mesti nak salai, mesti nak masak lemak cili api.
Owh, kalau tempat saya yang ini dipanggil Itik Nila (itik ni yang bernafas macam semput tu kan.. 🤭)
BalasPadamNampak segar & berdaging itik tu. Seharusnyalah lagi sedap dari itik telur tu
Betul tu itik nila.
PadamIkut ic itik mascorvy.
Dagingnya paling sedap berbanding daging itik telur tu.
Sy tak makan daging itik..hehehe
BalasPadamBest sungguh, mcm2 ada kat rumah wak..segar2 plak tu..
Kalau nak makan ayam kampung ke, itik ke, cari belakang rumah aje. Tapi kena proses sendirilah.
PadamDaging itik jantan tu tak liat ke? Nampak mcm dah lama hidupnya....
BalasPadamKalau terus masak mungkin liatlah.
PadamWak rebus dulu sehingga empuk, lepastu simpat 4 bahagian dalam esbok. Masak 1 bahagian aje tu.
daging itik serati kalau masak rendang tersngatlah sedapnya
BalasPadamKalau orang jawa macam wak atau si Dana tu, prefer masak ungkeplah.
PadamSedap ni wak... itik tu masak ungkep pun sedap kan wak...
BalasPadamAda lagi stoknya, memang nak masak ungkeplah.
PadamSaya tengah rendam itik di sinki. Tak tahu nak masak apa.
BalasPadamtenguk kat entri hari tu, dipanggang sekor sedapnya.
PadamTapi itik wak ni kalau dipanggang macam tu takut liat pulak.
Sedapnyaaa...fav SA ni tapi x pernah lagi masak kicap..nanti nak cuba la wak
BalasPadamNak mudahnya macak kicaplah.
PadamTapi kalau direndang, ungkep atau masak lemak cili api pun sedap juga.
daging itik sedap bg sesiapa yg pernah.. manis isinya
BalasPadamWak lagi suka daging itik nila ni berbanding daging ayam kampung.
PadamSenanglah Wak, nak makan ayam/itik main kejar-kejar je :p
BalasPadamsaya tak pernah makan itik, apa yang saya takut, saya pun tak tau haha
BalasPadamlepas ni bolehlah cuba.
PadamSedap tau Syaz.
boleh tahan berapa hari stok seekor itik tu sebab wak sorg je yg makan kan.
BalasPadamMungkin tahan berminggu2.
PadamBukan makan setiap hari pun.
saya tak pernah mkn daging itik wak..xtahu mcm mana rasanya..
BalasPadamLebih sedap daripada daging ayam.
PadamBlog kedua yang sy bw ari ni masak itik.. hehehe
BalasPadamWah sedapnya 😋 dah lama tak makan itik
BalasPadamNak cabut bulu itik ni payah sikit dari ayam rasanya kalau secara manual.
BalasPadamKena rendam dengan air panas lama sikitlah sampai bulunya basah hingga ke dalam. Baru senang cabut bulunya.
PadamSaya tak pernah makan itik.. tak tau lah kut ada termakan sebelum nie tapi tak sedar yang dimakan tu itik.. hehehe..
BalasPadamsaya tak pernah makan itik.. dalam family pun mak saja yang makan. kena cuba one day.. tapi sbb x biasa kan.. amek masa ni..
BalasPadamsaya suka itik, dagingnya sedap manis2 gitu...dulu kecik2 pun bapak pernah sembelih itik mak, then mak buat masak kari..
BalasPadamHa aa masak kari pun sedap ek
PadamWah! kalau buat rendang itik sedap tu WP.
BalasPadamKesian itik tu dah jadi janda huhuhuuu...
Puan isteri dan anak tak suka itik ek?
Sebenarnya ada banyak lagi itik wak kat kandang tu.
PadamYang gambar tu dua ekor, yang betina tu dah sembelih dulu.
Pn is3 wak ni asalnya orang tepi laut, tak kenal itik memanglah tak makan. Ikan air tawar pun tak makan kecuali ikan sepat masin tu. Anak2 perempuan kekdahnya ngikut selera maknyalah.
saya pun mcm isteri wak...tak makan itik hehe
BalasPadamSejak tak boleh balik kampuung ni, dah lama tak makan itik.
BalasPadamitik x suka makan, ayam kampung pulak mmg nda makan. nda lalu hukhuk
BalasPadamBolehlah cuba.
PadamSedap2 semuanya tu
tu diaaa laukkkkk...Alhamdulilllah ^_^
BalasPadamBestnya nak makan itik, ada ternakan sendiri. Sembelih sendiri.
BalasPadamBest tu dapat makan daging fresh. Itik kurang lemak ye wak. sayangnya saya tak makan pulak.
BalasPadamSaya pernah makan itik, masak gulai kawah. Sedap sangat. Bestnya wak, makan hasil ternak sendiri. Alhamdulillah.
BalasPadam