sedap ni wak, masa kecik-kecik suka makan yang di rebus nih... sekarang susah nk jumpa yang biji gini yang ada dah jadi kerepek... tapi depan rumah atuk dana ada tanam tapi buahnya tak berapa banyak
Dulu wak berjualan daun soh ni kat pasar tani. Banyak juga pokoknya wak tanam. Hanya pokok betina yang berbuah. Tapi kalau daun sohnya pokok jantan yang sedap.
kat kampung saya banyak pokok ni. dulu ms kecik, selalu kutip pastu jual kat org yg buat kerepek belinja. kadang2 bakar half cook, pastu ketuk separa nipis then buat bubur. lemak2 je rasa dia. kami panggil buah 'minja"
Masa kecik dulu pokok ni byk kt tepi rumah kt terengganu, arwah mak suka goreng buah ni dlm pasir halus. Dah masak sape nak makan pandai2lah ketuk dengan batu ke, anak lesung ke..sekarang masih ada pokok ni di terengganu tapi budak2 lerning mana nak makan dah benda2 camni...terbiar reput jatuh ke tanah..eemmmm...sedih
Banyaknya buah belinjau Wak! Tak pernah kami kumpul begini banyak! Masa kecil-kecil dulu, kalau datang rumah nenek, pantang nampak warna kuning sikit, habis kami petik dan rebus! Putiknya pula sedap betul masak lemak sekali dengan pucuk daun soh!
Kat kebun belakang rumah wak ada lebih kurang 20 pokok belinjau ni. Dulu2 wak berjualan pucuk soh ni kat pasar tani. Kalau time berbuah memang banyak buahnya.
Numpang promo ya gan kami dari agen judi terpercaya, 100% tanpa robot, dengan bonus rollingan 0.3% dan refferal 10% segera di coba keberuntungan agan bersama dengan kami ditunggu ya di dewapk^^^ ;) ;) :*
kecil saja buah belinjau pertama kali tengok
BalasPadamBuahnya sebesar hujung jari kelengkeng orang dewasa aje
Padambelenjo ini pahit kan wak. kalau di sabah diorang jadikan keropok.
BalasPadamrasanya lemak2 pahit gitu
Padamsedap ni wak, masa kecik-kecik suka makan yang di rebus nih... sekarang susah nk jumpa yang biji gini yang ada dah jadi kerepek... tapi depan rumah atuk dana ada tanam tapi buahnya tak berapa banyak
BalasPadamDulu wak berjualan daun soh ni kat pasar tani.
PadamBanyak juga pokoknya wak tanam.
Hanya pokok betina yang berbuah.
Tapi kalau daun sohnya pokok jantan yang sedap.
lepas direbus dimakan gitu je ke wak?
BalasPadamammi tau yg dijadikan kerepek tu je. rajin gak membeli kalau balik kampung di Banting tu
Perlu rebus lama sikit dengan api kecil aje.
PadamBuah belinjau ni tak reti empuk.
lepas rebus, buang kulitnya.
Isinya keras2 kenyal
kat kampung saya banyak pokok ni. dulu ms kecik, selalu kutip pastu jual kat org yg buat kerepek belinja. kadang2 bakar half cook, pastu ketuk separa nipis then buat bubur. lemak2 je rasa dia. kami panggil buah 'minja"
BalasPadamBuah belinjau nilah yang dijadikan kerepek belinjau.
PadamBuah yang muda boleh juga dimasak campur kari daging/ayam
Sama ke rasanya ngan emping belinjo tu WP? Ke lagi pahit?
BalasPadamLebih kurang gitulah
PadamAda pahit2 lemak.
Tapi wak lebih suka yang direbus.
Kalau disangan pun boleh.
Sedapnya..lemak-lemak pahit.Buat susah nak berhenti makan bila dah mula.
BalasPadamBoleh makan depan tv sambil tonton cerita hindustan.
Padam2 jam habis cerita habislah seperiuk mengunyah.
Pertama kali tau berkenaan buah ni, terima kasih wak
BalasPadamDulu2 kalau banyak wak jual juga buah ni kat pasar tani.
PadamKalau orang jawa Indon, mereka suka buah yang masih putik buat masak bening dengan pucuknya.
sedap ke wak tak pernah makan lagi ni :)
BalasPadamTaak pernah makan macam nama tau sedap.
PadamTapi memang sedap rasanya, macam juga rasa kerepek belinjau tu.
Oh! Ini rupa nye buah belinjau. 1st time tengok :)
BalasPadamSelalu kenal kerepek belinjau aje kan
PadamBuah inilah yang dijadikan kerepek belinjau tu
dimakan begitu saje ye wak? macam mana rasanya ek, payau2 macam belinjau kerepek tu ke
BalasPadamHa aa
PadamLepas rebus boleh terus makan selepas dibuang kullitnya.
rasanya pahit2 lemak seakan2 rasa kerepek belinjau tu.
Masa kecik dulu pokok ni byk kt tepi rumah kt terengganu, arwah mak suka goreng buah ni dlm pasir halus. Dah masak sape nak makan pandai2lah ketuk dengan batu ke, anak lesung ke..sekarang masih ada pokok ni di terengganu tapi budak2 lerning mana nak makan dah benda2 camni...terbiar reput jatuh ke tanah..eemmmm...sedih
BalasPadamBudak2 jaman ni pun dah tak kenal buah belinjau ni.
PadamAnak cucu wak pun tak makan dah buah belinjau rebus ni.
apa rasa buahnya
BalasPadamRasanya sedap, lemak2 ada rasa pahit sikit
PadamIsinya kenyal/tak empuk.
Kalau takde gigi tak bolehlah makan buah belinjau rebus ni
Kerupuk belinjau pahit pahit sedap kan.... saya suka. kalu gi Sabah selalu beli kerupuk belinjau ini.
BalasPadamBuah yang direbus ni pun lebih kurang rasanya.
PadamMcm biji kopi...
BalasPadamHa aa kang
Padamlebih kurang saiz buah kopi
First time tengok ni...ape rasenye...macam buah kuinin ke
BalasPadamJauh beza dengan buah kuini.
PadamRasanya macam rasa kerepek belinjau tu
lepas rebus boleh terus makan
BalasPadamTapi gigit dulu untuk pecahkan kulitnya
Makan isinya yang berwarna putih di dalamnya.
pertama kali dengar dan tgk buah ni wak..tq sharing wak..
BalasPadamBanyaknya buah belinjau Wak! Tak pernah kami kumpul begini banyak! Masa kecil-kecil dulu, kalau datang rumah nenek, pantang nampak warna kuning sikit, habis kami petik dan rebus! Putiknya pula sedap betul masak lemak sekali dengan pucuk daun soh!
BalasPadamKat kebun belakang rumah wak ada lebih kurang 20 pokok belinjau ni. Dulu2 wak berjualan pucuk soh ni kat pasar tani. Kalau time berbuah memang banyak buahnya.
PadamApa Rasa dia wak? Ni yg buat kerepek th kan
BalasPadamKerepek belinjau tu diproses dari buahnya nilah.
PadamRasanya sedap, lemak2 pahit macam rasa kerepek tu.
bentuk dia mcm asam merah yang selalu jual tu...taktahu la sama ke tk
BalasPadamMacam pernah makan tapi tak ingat dah rasa dia. susah nak jumpa buah ni.
BalasPadamNumpang promo ya gan
BalasPadamkami dari agen judi terpercaya, 100% tanpa robot, dengan bonus rollingan 0.3% dan refferal 10% segera di coba keberuntungan agan bersama dengan kami ditunggu ya di dewapk^^^ ;) ;) :*