Salam bertani
Pokok belimbing buluh tepi dapur ini
sudah lebih 50 tahun umurnya.
Arwah bapak wak yang tanam.
Bahagian atasnya sudah dipotong
tetapi masih rajin berbuah.
Pokok yang ni wak yang tanam tepi reban ayam.
Anak benih dari pokok tua di atas.
Tuaian untuk dibahagi-bahagikan
Sambal hitam belimbing buluh
Jeruk belimbing asam boi
Jeruk belimbing buluh
Kismis belimbing buluh
Salam bertani.
Betul Wak, kat kedai ke pasar ke banyak jual.. minggu lepas saya beli sebumgkus plastik, semalam masak ayam masak lemak belimbing buluh hehehehe
BalasPadamkecur tengok jeruk..
BalasPadamBuat masak lemak kuning dgn ikan keli
BalasPadamadoiii sedapp ni.
arwah mak dulu suka msk lemak campur belimbing buloh
Tengah membela anak buluh belimbing skrg ni Wak, moga hidup la :)
BalasPadamJeruk belimbing tu makan gitu je ke Wak? Belum pernah cuba...
Aduhaiii...kecur air liur SA wak....sedapnyaaaa
BalasPadamfuh punca makanan jadi sedap ni!
BalasPadamAduhhh.. tertelan2 ailio terasa kemasamannya wak.
BalasPadamPergh!! Meriah betul buahnya.. Ohsem..
BalasPadamPC pernah makan halwa belimbing buluh.. sedapnya. Susah pulak nak jumpa sekarang.
BalasPadamsedapnya kalau masak lemak letak belimbing ni
BalasPadamwak macamana nak dapat anak pokok dari ibunya, Kat rumah kampung ada sepokok kadang-kadang takde orang balik melambak buahnya kat tanah tapi tak nampak bayang anak benihnya. Buah jenis besar pulak tu.
BalasPadamkakak saya buat krimis belimbing sodap...ingat kan krismis rupanya belimbing buluh.
BalasPadamBanyak ye resepi daripada belimbing buluh ni ye wak.. kalu di negeri saya pahang yang femesnya sambal hitam la.. kalau dibuat sira macam cermai agak2 sedap tak? hehe
BalasPadamTerliur tengok jeruk belimbing buluh tu WP.
BalasPadamGulai telor itik dengan belimbing buluh pun sodap.
memang lebat sungguh ye wak... teringat masa kecik arwah nyai sedara suka buat halwa belimbing buluh... aduh sedapnya, cuba buat wak
BalasPadamwah kismisbelimbig buluh
BalasPadamMasha Allah...lebatnya rezeki...
BalasPadamKalaulah buah belimbing tu rezeki saya...dah mencongak dah nak masak apa...hihihi
Subhanallah. Aku fokus ke pohon belimbingnya yang berbuah super lebat. Jadi ingat zaman kecil dulu. Almarhumah emak suka bikin sambal belimbing. Rupanya belimbing bisa pula diolah jadi camilan ya. Wak. Terima kasih telah berbagi ilmu.
BalasPadamkak juga ada tanam belimbing lps kak baik sikit dari sakit..rasanya usia dh lebih 30 tahun n jadi rezki jiran2 kak dikampung Alhamdulillah
BalasPadamMasyaAllah lebatnya. Terus terbayang masak lemak cili api sama belimbing buluh. Sedapnya.
BalasPadamPertama kali tau ada kismis belimbing buluh. Boleh dipasarkan tu wak.
sedap pulak tengok jeruk belimbing buluh..trima kasih resepi cara buatnya.
BalasPadamTengok gambar je dah terasa masamnya.
BalasPadamlebat berbuah...suka juga sambal hitam tu
BalasPadamWah! Lumayan ni...!
BalasPadamPokok belimbing ni macam.pokok anggur. Makin tua makin lebat buahnya
BalasPadamWah sedapnya belimbing buluh.. lebat buahnya..
BalasPadamjeruk tu nampak sedap.. boleh try lah kalau jumpa belimbing besi ni.
BalasPadambuat le bebanyak sikit wak sambal hitam tu...boleh jual kat blogger2 ni ha.
BalasPadamKecur air liur tgk jeruk tu.
BalasPadamLebat betul buahnya bila tengah musim. Macam macam boleh dibuat tu. Pertama kali tengok orang buat kismis belimbing buluh. Jemur ye wak? Lepas tu dimakan begitu atau campur dalam masakan?
BalasPadamRindu nak balik kampung. Mesti meriah belimbing buluh depan rumah.
BalasPadamMeriah betul belimbing kat pokok tu. Untung duk rumah yang boleh bercucuk tanam. Ringan tulang nak menanam pokok macamni, dapat hasilnya jimattt duit, tak payah beli jeruk, sambal hitam. Buat sendiri je..
BalasPadamwow banyaknya.. Dulu kat kampung Aini ada pokok buah belimbing ni tapi sayang org lain dh tebangkan..
BalasPadamtengok rejuk belimbing teringat mama tak penah rasa tu
BalasPadam